Mirni protesti majki Srebrenice u Tuzli: Istinu govorimo, pravdu tražimo

Istinu govorimo, pravdu tražimo

Majke Srebrenice su i danas u mirnim protestima u Tuzli još jednom naglasile da očekuju veću podršku institucija u pronalasku njihovih najmilijih, jer kako su istakle sljedeće godine se navršava 25 godina od kako se dogodio genocid u Srebrenici a broj pronalazaka je iz godine u godinu sve manji.

“Uvijek se nadamo da će se naći ljudi koji će nam pomoći da nađemo kosti svojih najmilijih, da nam oni koji znaju gdje su grobnice kažu, a da institucije sistema više rade na tome da nam olakšaju našu bol.Ja sam našla samo šaku svoga brata i to mi je mnogo pomoglo za smiraj”- kaže Nura Begović, jedna od aktivistica udruženja.

Predsjednica udruženja Hajra Ćatić se osvrnula i na posljednju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Petera Hankea  “Ovo je cirkus, tužno, ponižavajuće, žalosno. Nobelovu nagradau je dobio čovjek koji je prijatelj ratnog zločinca Slobodana Miloševića i čovjek koji negira genocid u Srebrenici. Pa taj čovjek negira saim tim i Sud u Hagu i međunarodne institucije pa šta onda da kažem ja kad ti isti koje je on popljuvao ute”- kazala je Hajra Ćatić.

Treba svakako napomenuti da je podršku majkama Srebrenice i danas pružila veća skupina učenika Srednje Medicinske škole iz Tuzle.

R.T.

 

 

Komentari

Komentara