Mirni protesti majki Srebrenice u Tuzli

Menprom

Majke Srebrenice su i ovog 11. u mjesecu održale mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se u Srebrenici dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Menprom

Okupljanjem na Trgu slobode, i danas su mirnim protestom  ukazale da i dalje traže istinu i pravdu za svoje nestale te konačan smiraj i dostojnu dženazu.

“Nismo zadovoljne, proces je još sporiji nakon što je DNK laboratorija preseljena u Haški tribunal. Informacija o novim masovnim grobnicama nema, a još uvijek tragamo za više od 1.300 svojih najmilijih”, kazala je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Među onima koji će ove godine svoj smiraj naći u Potočarima je i Adil Suljić . Identifikacija, koju njegova majka nije dočekala, obavljena je u novembru 2018. godine.

“Moj brat je pronađen na površini zemlje, ubijen je u prvoj zasjedi kada je kolona prekinuta na putu od Srebrenice do Tuzle na Koštan brdu kod Kravica.Prošle godine je pronađena njegova šaka, odlučili smo se za potvrđivanje identifikacije i kopanje ove godine. Uvjek je teško i bolno imala sam nadu da je živ”, Kazala je Nura Begović.

Mirno i dostojanstveno kao i uvijek, imaju zahtjeve koje ponavljaju godinama i koji se jako sporo rješavaju.

U Memorijalnom centru u Potočarima ovog 11. jula će  pokopati 25 posmrtnih ostatke svojih najmilijih, za kojima su tragale više od dvije decenije.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara