Mirni protesti majki Srebrenice u Tuzli

Spread the love
Menprom

Okupljanjem na Trga slobode, Majke Srebrenice su i danas mirnim protestom  ukazale da i dalje traže istinu i pravdu za svoje nestale te konačan smiraj i dostojnu dženazu.

Reha Centar

Sa prošlom kalendarskom godinom nisu zadovoljne kada su u pitanju identifikacije i ekshumacije, Majke su ponovo podsjetile na sve teže otkrivanje novih masovnim grobnica, jer kako kažu žele konačno urazumiti nadležne za brži, efikasniji i konkretniji rad.

Ovom prilikom skrenule su pažnju i na  na oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom komandantu u Srebrenici.

“Red je da prestane više hajka na Nasera Orića bio je u Hagu i tu je sve rečeno, a Sud BiH je to sada i potvrdio. Mnogi bi željeli da Naser Orić bude poistovijećen sa zločincima koji su ubijali na hiljade Srebreničana i to je očita želja politike i Republike Srpske ali i zvanične Srbije. Zna svako živ ko je bio zločinac a koje branio svoj narod i kada bi se dokazivalo još sto godina Naseru Oriću se ne može dokazati nikakav zločin.  Uvjerene smo da se iza svega ovoga krije politika i da nekome treba krivac i sa naše strane. Čovjeka su oslobodila dva suda, ko još treba odlučivati o njegovoj krivici,”- istakla je Nura Begović.

I danas kao i svakog 11. u mjesecu “Majke srebrenice” su tiho i skoro pa neprimjetno koračale ulicama Tuzle sa porukom i željom da dođu do istine. Manje ih je nego inače i sve ih je manje i sve je manje onih koji ih podržavaju, kafići su puni ulice pune, a onih koji se bore za istinu i pravdu sve manje.

Nije rijedak slučaj da ih neko usput u prolazu i vrijeđa, sramotno.

I onda se pitamo šta nas ovo zadesi, zašto baš nama i tako dalje i tome slično.

Veći zločin od ratnog je onaj kada ljudi zaborave zločin i zločine, ali život teče dalje a vrijeme je svjedok najbolji.

M.T.

Komentari

Komentara