Mirnes Ajanović o slučaju “Balijagić”

Menprom

Kao branitelj osumnjičenog Faruka Balijagića, dužan sam izvijestiti javnost da je prilikom izvještavanja sa jučerašnjeg (18. 9. 2015.) sudskog ročišta za određivanje mjere pritvora,od strane nekoliko medija prezentirana pogrešna informacija da je Faruk Balijagić, kako se navodi – “potvrdio kako mu je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Adisa Zahiragić u prostorijama Suda rekla da ga prisluškuju”.

Reha Centar

Činjenično stanje evidentirano u sudskom zapisniku je – da je moj branjenik Faruk Balijagić u sudnici istakao da mu je postupajuća tužiteljica Aida Topalović nudila puštanje na slobodu, bez podnošenja prijedloga za određivanje mjere pritvora, ukoliko da izjavu da mu je sutkinja Adisa Zahiragić otkrila službenu tajnu o provođenju posebnih istražnih radnji nadzora i tehničkog snimanja  telekomunikacija, osoba, transportnih sredstava i tajnog praćenja. Faruk Balijagić je istakao u sudnici da mu je tužiteljica Aida Topalović agresivno tražila da potvori navedenu sutkinju i jednog tužitelja, te da će tada i on i njegov sin biti slobodni, ali da je to odbio jer ne želi biti na slobodi neosnovanim prijavljivanjem bilo koga.

Zbog stalnog ometanja davanja iskaza Faruka Balijagića od strane tužiteljice Aide Topalović, koja je neprekidno povišenim glasom govorila za vrijeme davanja naprijed navedenog iskaza Faruka Balijagića, zbog čega je i opomenuta o strane postupajućeg sudije, stekao se pogrešan dojam u vezi sutkinje Adise Zahiragić.

Iz naprijed navedenih razloga dužan sam kao advokat obavijestiti javnost o navedenoj očitoj nenamjernoj pogrešci prilikom izvještavanja sa sudskog ročišta, a kako bi se zaštitila čast i profesionalni dignitet sutkinje Adise Zahiragić.

Još jednom podsjećam javnost da je moj branjenik Faruk Balijagić lišen slobode samo na osnovu iskaza lica koja su javnosti poznata kao višestruki povratnici u vršenju teških krivičnih djela.

19. 2015. Mirnes Ajanović, advokat

aktuelno.ba

Komentari

Komentara