Ministrica Brašnjić upriličila prijem najboljih učenika-inovatora u regionu

Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić upriličila je prijem za učenike koji su na Međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industriskog dizajna, novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKINOVA 2019., održanoj u Skoplju ovog mjeseca, osvojili zlatne medalje.

Svečanom prijemu prisustvovali su učenici Tahir Agić i Belmin Tukić, Damir Spahić nastavnik-mentor nagrađenih učenika i Fuad Suljkanović, predstavnik Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH.

 

Tahir Agić, učenik JU OŠ „Mejdan“ na Međunarodnoj izložbi u Skoplju – disciplina MAKINOVA, predstavio je Arduino Car Stop, usporivača brzine za bebjednije kretanje pješaka.  Belmin Tukić je u disciplini EKINOVA predstavio Solarni pratioc, koji ima funkciju maksimalnog koristištenja Sunca u proizvodnji električne energije. Belminov rad je i prvonagrađeni na 57. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva osnovnih škola.

Na Međunarodnoj izložbi u Skoplju predstavili su se inovatori iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bugarske. Organizatori izložbe planiraju i naredne godine pozvati učenike-inovatore iz naše zemlje, te nastaviti  dugogodišnju saradnju sa Udruženjem za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH, istakao je Suljkanović.

Ministrica Brašnjić se zahvalila učenicima i mentoru na uspješnom predstavljanju Bosne i Hercegovine i osvojenim prvim mjestima, te naglasila da će Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona nastaviti podržavati naučno-tehničko stvaralaštvo učenika u odgojno-obrazovnim ustanovama Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara