Ministar Bešić u Albaniji razgovarao o dolasku albanskih turista u TK

Rental Travel

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona  Hamza Bešić tokom službene posjete Republici Albaniji razgovarao je s predstavnicima turističkih agencija te države o mogućnostima uvođenja destinacija Tuzlanskog kantona u njihove turističke ponude. Ovom prilikom ministar Bešić u Tirani je  razgovarao  s direktorom turističke agencije Vea travel, koja umrežava nekoliko turističkih operatera, Edvinom Dushom, koji je iskazao interesovanje za uvrštavanje turističkih potencijala TK  u okviru ponude posjete Sarajevu, ali i drugim destinacijama u okruženju.

Reha Centar

S ciljem razmatranja uvođenja čarter leta Tuzla-Tirana, ministar Bešić sastao se direktorom albanske avio kompanije Albawings, Genti Koleom, koji je iskazao spremnost za saradnju s Međunarodnim aerodromom Tuzla, ukoliko turisti Albanije i BiH iskažu interesovanje za avio prijevoz između ove dvije zemlje.

“Intencija Vlade TK je da u naš kanton dovede veći broj turista, jer je turizam privredna grana koja umnogome generira privredu. Nadamo se da će se situacija s pandemijom Covid 19 poboljšati, te da će oblast turizma kao najpogođenija ovom nesretnom situacijom u narednoj sezoni nastaviti razvijati, kao što je to bilo prije 2019. Naši napori za unaprjeđenje svih privrednih djelatnosti moraju se odvijati kontinuirano, jer novonastalo nemilo stanje neće trajati vječno”, kazao je ministar Bešić, poručivši da će resorno ministarstvo unaprijediti promociju turističkih potencijala s ciljem privlačenja stranih turista u narednom periodu.

„Ukoliko se iskaže  interesovanje albanskih turista za dolazak u TK, na čemu ćemo intenzivno raditi, nastojat ćemo uvesti čarter let Tuzla-Tirana, dodao je Bešić, napominjući da bi ovaj let povezao albanske turiste i s drugim gradovima BiH, što bi imalo višestruke benefite, ne samo za TK, već i za BiH.

Ministar Bešić prilikom službene posjete Albaniji posjetio je i Međunarodni sajam privrede u Tirani. Razmotrene su i mogućnosti organiziranja privrednog samita u Tuzli, koji bi okupio privrednike Albanije i BiH s akcentom na turizam, ali i druge privredne grane početkom 2022. godine u zavisnosti od situacije s pandemijom Covid 19.

Pored ministra Bešića u posjeti Albaniji boravio je i direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, Miralem Mešković, koji je prezentirao turističke potencijale TK.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara