Migranti pokušavaju ponovo da probiju poljsku granicu

Menprom

 Poljska se suočila sa “mnogim pokušajima” probijanja granice s Bjelorusijom preko noći na srijedu, ali sada ima 15.000 vojnika da ih odbije, rekao je ministar odbrane, javlja BBC.

Reha Centar

Najmanje 2.000 migranata nalazi se na granici, u središtu eskalacije međunarodnog sukoba.

Evropska unija (EU), NATO i Sjedinjene Američke Države (SAD) optužuju Bjelorusiju da je orkestrirala krizu, dok Poljska krivi ruskog predsjednika Putina.

Poljska i Bjelorusija su se međusobno optuživale za korištenje nasilja na granici.

Timu BBC-a, zajedno s drugim novinarima, zabranjen je dolazak na lice mjesta zbog vanrednog stanja u Poljskoj u toj oblasti.

Međutim, poljsko ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru video u kojem se navodi da je bjeloruski vojnik ispalio hitac kako bi zastrašio migrante koji su kampirali u blizini ograde od žilet-žice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Nije bila mirna noć. Zaista, bilo je mnogo pokušaja da se probije poljska granica – rekao je ministar odbrane Mariusz Blaszczak poljskom radiju.

Policija je govorila o dva odvojena incidenta u kojima su učestvovale grupe od oko 50 ljudi. U međuvremenu, graničar je saopćila da je u proteklom danu bilo 599 pokušaja ilegalnog prelaska i da je privedeno devet osoba, svi sa Bliskog istoka.

Ministar odbrane je rekao da su raniji pokušaji bili fokusirani na područje oko velikog graničnog prelaza Kuznica, ali da se to sada promenilo.

Video snimci ove sedmice pokazuju gomile ljudi na bjeloruskoj strani.

Temperature preko noći na granici su pale ispod nule, a neki od onih koji su tamo zaglavljeni upozorili su da im ponestaje hrane i vode.

Humanitarni radnici žale se da vanredno stanje u Poljskoj znači da nisu u mogućnosti da uđu u pogođeno područje: “Za nas je srceparajuće. Ovdje smo, blizu granice i ne možemo ući u zonu i pomoći ljudima. Možemo pomoći samo onima koji uspiju prijeći granicu i izaći iz zabranjenog područja”, rekla je Ania Chmielewska za BBC.

Ranija kršenja granice uključivala su upotrebu rezača i stabala drveća, dok su poljski stražari pokušavali da ih odbiju.

Mnogi od migranata su mladići, ali ima i žena i djece, uglavnom sa Bliskog istoka i Azije.

Fena

Komentari

Komentara