Mevludska manifestacija “Stazama Poslanika islama” VIDEO

Spread the love
Menprom

Mevludska manifestacija „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla započela je press konferencijom održanom u petak, 15. septembra 2023. godine.

Reha Centar

Na održanoj konferenciji predstavljen je program i aktivnosti 14. po redu mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“ povodom mjeseca rebiul-evvela u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić ovom prilikom je istakao da će u džematima Mufijstva tuzlanskog, Behram-begovoj medresi i drugim ustanovama Islamske zajednice na ovom području biti realizovani brojni vjerski i kulturni programi kojima će se ukazati na ličnost Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i poruku koju je ostavio čovječanstvu, a koja je danas izuzetno potrebna u vremenu izazova i realtivizma univerzalnih moralnih vrijednosti.

Dr. Husić je dodao da će se u 23 medžlisa na području Muftijstva tuzlanskog organizovati brojne mevludske svečanosti, predavanja, tribine, promocije, izložbe i drugi sadržaji primjereni ovoj aktivnosti.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je kazao da je, između ostalog, cilj manifestacije je da Poslanika a.s. i Objavu, koju mu je Allah dž.š. dostavio da je objasni svim ljudima, otkrijemo nanovo sebi i svima drugima, kao i ljepotu njegovog života i riječi.

Hafiz Huskanović je istakao da kroz sve prethodne godine trajanja ove Manifestacije, jedina želja je bila da učimo i govorimo o Poslaniku islama s ciljem da ga što više djelima oponašamo i da na njega ličimo. Upravo zbog toga, ovoj Manifestaciji dajemo posebno mjesto i svu našu pažnju. Jedna od poruka ove mevludske manifestacije sadržana je u ajetima „I čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio…“ (El-Kasas , 77), dodajući da se jačina i snaga vjere dokazuju u našem odnosima prema onima u našem okruženju, u porodici, komšiluku i prema svim živim bićima koja nas okružuju. Inspirisani pomenutim ajetom, u narednom periodu ćemo kroz različite aktivnosti činiti dobro koliko smo u prilici na našem području i šire, kazao je hafiz Huskanović.

O programu i aktivnostima manifestacije govorio je koordinator projekta Esmir-ef. Hasanović.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“ će kroz 17 različitih programa, koji obuhvataju više od stotinu i pedeset aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog Medžlisa Tuzla. Neki od mevludskih sadržaja bit će realizirani u saradnji s ustanovama Islamske zajednice na ovom području, kao i s javnim ustanovama Tuzlanskog kantona, a sve to će biti popraćeno uz svesrdnu podršku Muftijstva tuzlansko, kazao je.

Efendija Hasanović posebno je istakao raznovrsnost programskih sadržaja koji su dio mevludske manifestacije. Program je, kao i ranijih godina, pažljivo osmišljen i konciprian tako da svaki džematlija može pronaći nešto za sebe. U realizaciju ovog bogatog programa uključeni su svi sektori Medžlisa; od Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor, Aktiva vjeroučitelja, kao i vrijedni tuzlanski imami i ostali službenici Medžlisa.
Nosilac ovog projekta je Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove, na čelu s glavnim imamom hafizom Ahmed-ef. Huskanovićem.

Centralna mevludska svečanost bit će upriličena u utorak, 26. septembra, u Džamiji „Kralj Abdullah“, poslije akšam-namaza. Ovo će ujedno biti i centralna svečanost Muftijstva tuzlanskog. U edukativnom dijelu, u šest različitih džemata bit će organizovana predavanja na temu „Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj“. U ovoj aktivnosti imat ćemo priliku ugostiti bivšeg dugogodišnjeg banjalučkog muftiju Edhem-ef. Čamdžića i nekoliko glavnih imama s područja Tuzlanskog i Zeničkog muftijstva, kazao je koordinator Hasanović.
U mektebima, kao i na časovima Islamske vjeronauke u školama, bit će organizirane tematske radionice i izložbe, te takmičenje iz poznavanja životopisa poslanika Muhammeda, a. s. U saradnji s nastavnicima Islamske vjeronauke, u svim tuzlanskim osnovnim školama predstavit će se rad i aktivnosti mekteba. Planiran je niz posjeta ustanovama i udruženjima: Domu za djecu bez roditeljskog staranja, Domu penzionera, Centru za djecu „Koraci nade“, Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju, Udruženju građana oštećenog vida i dr.
Kao znak zahvalnosti na višedecenijskoj podršci Medžlisu IZ Tuzla i Islamskoj zajednici u cjelini, predviđena je posjeta glavnog imama četverici najstarijih članova Medžlisa Tuzla iz četiri različita džemata.

U okviru aktivnosti Odjela za brak i porodicu, u džematu Bijele džamije u Slavinovićima, bit će upriličena mevludska svečanost za žene, a također slične svečanosti će biti organizirane u ženskom odjeljenju Kazneno-popravnog zavoda Tuzla i Behram-begovoj medresi.

Mreža mladih će 12. rebiul-evvela, na Trgu slobode, za sve zainteresirane prolaznike pripremiti mevludsko šerbe, kahvu i poslastice. Nezaobilazna mevludska aktivnost je i tribina za mlade pod nazivom „Poslanik, a. s. – naša vječna inspiracija“, na kojoj će ove godine govoriti hfz. mr. Ammar-ef. Bašić.

Sa željom da radost dolaska mjeseca rebiul-evvela prenesu i podijele i sa drugima, aktivisti Medžlisa Tuzla su u centru grada građanima dijelili ruže sa prigodnim porukama.

Mevlduska manifestacija će trajati do 15. oktobra 2023. godine.

aktuelno.ba 

Komentari

Komentara