Mevludska manifestacija „Stazama Poslanika islama“

Menprom

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“.

Rental Travel

Ovim povodom u ponedjeljak 19. oktobra upriličena je press konferencija na kojoj su govorili dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

O Poslaniku, a.s., i važnosti obilježavanja mjeseca u kojem je rođen na press konferenciji je govorio dr. Sead-ef. Seljubac. On je istakao da će tim povodom na području cijelog Muftiluka tuzlanskog, u medžlisima i ustanovama na ovom području, tokom mjeseca oktobra i novembra biti organizovani prigodni programi. Naglasio je da će programi biti organizovani uz poštivanje epidemioloških mjera.

Glavni imam Medžlis IZ-e Tuzla Ahmed-ef. Huskanović osvrnuo se na ovogodišnji program mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama” kazavši da ovogodišnji mjesec mevluda dočekujemo u period iskušenja i izazova za sve nas. 

IMG 0130

Ovogodišnja manifestacija započela je konferencijom za medije i aktivnošću na Trgu slobode. Aktivistice Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih su dijelile ruže sa porukama koje su sadržavale ajete i hadise, te slatkiše i balone građanima Tuzle. 

Mevludske aktivnosti na području Medžlisa Tuzla će se ove godine organizirati sa smanjenim brojem učesnika.

Centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u Džamiji Kralj Abdullah u srijedu 28. oktobra poslije jacija-namaza.

Planirane su mevludske svečanosti u džematima, kao i one za omladinu i žene, te posjete osjetljivim kategorijama. U sklopu programa predviđene sui aktivnosti za polaznike mektepske nastave. Oni će sa svojim muallimama i muallimima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan.

I ove godine bit će raspisan literarni konkurs za mlade, kao i konkurs za stipendiranje za učenike i studente. Program će sadržavati humanitarne, edukativne i druge sadržaje.

U realizaciji aktivnosti bit će, kao i dosada, uključeni svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

IMG 0157

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

Komentari

Komentara