Međunarodno takmičenje kratkometražnih filmova o temi “Merhamet i pravda u islamu”

Spread the love
Menprom

Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini poziva filmske radnike iz naše zemlje da se prijave na Međunarodno takmičenje kratkometražnih filmova o temi „Merhamet i pravda u islamu“, kojeg organizira Općina İstanbul Çekmeköy, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske.

Reha Centar

Članovi žirija Međunarodnog takmičenja su ugledni internacionalni filmski radnici,  iranski režiser Mecid Mecidi, turski režiser i producent Osman Sinav, bosanskohercegovački filmski režiser, snimatelj i fotograf Šahin Šišić, palestinski režiser Rashid Masharawi, turski filmski kritičar Hasanali Yildirim, pjesnik i režiser Faysal Soysal te glumac Mehmet Ozgur.

Primarna svrha takmičenja je da se raspravlja o primjeru  života   Muhameda s.a.v.s., koje je poslan kao milost ne samo za čovječanstvo, nego i za cijeli svemir. Nadalje služi u svrhu da upoznamo  našeg Božijeg Poslanika Muhammad, koji je uzor, uzoran otac, djed, suprug, komsija i vođa za sve nas zbog svoje milosti, duboke ljubavi, osjećaja za pravdu itd, čime  se omogućilo da se ugledamo na njega u našem društvenom životu.

Osim navedenog, pogled na zivot proroka Muhameda i njegovim vrlinama u okviru filma, suvremenoj umjetnostii, stvorit će i podići svijest ljudi.

Na pitanje zašto upravo merhamet i pravda, organizatori takmičenja ističu da cijelom čovječanstvu u ovom modernom dobu ponajviše nedostaju upravo milost i pravda.  Milosti  je sve manje u rodbinskim, susjedskim, ljudskim odnosima, a svakodnevno se suočavamo sa nedostatkom pravde, koja je mora biti temelj na kojemu počivaju države, uprave, socijalni i politički život. Pravda je glavna prepreka tiraniji, nepravdi, nasilju i ratu. Pravda i milost trebaju ići ruku pod ruku, jer sva pozitivna ljudska osjećanja kao što su ljubav, naklonost, milosrđe, velikodušnost, solidarnost, sve ono što nas čini boljima kao pojedince i društvo u cjelini počiva na milosti i pravdi.

Upravo zbog toga je  sredinom decembra/prosinca prošle godine započelo Međunarodnog tamičenje kratkometražnih filmova. Autori kratkometražnih filmova iz Turske i zemalja Zapadnog Balkana svoje filmove mogu dostaviti do 08.aprila/travnja 2016. godine, a očekuje se da će nagrade biti dodjeljene na svečanoj ceremoniji 12. maja/svibnja 2016.

Poziv je otvoren za filmske profesionalce, ali i amatere. Svoje kratke igrane, animirane, dokumentarne ili eksperimentalne filmove snimljene nakon 2013. godine i ne duže od 15 minuta autori mogu kandidirati nakon popunjavanja obrasca za online prijavu na stranici www.merhametveadalet.com.  Natjecatelj može prijaviti više radova, a mogu biti prijavljeni kratki filmovi koji su prethodno sudjelovali na nacionalnim ili međunarodnim natjecanjima ili ako su nagrađeni sa nekom nagradom.

Kandidati  trebaju prenijeti svoje filmove na web stranice na internetu, nakon što ispune obrazac.  Kvaliteta upload filmova mora biti DV PAL (720 x 576) ili 1080p (1920 x 1080). Datoteka za prijenos mora biti manja od 2 GB.

Takmičarski žiri ima pravo korištenja do jedne minute dužine filma za promotivne svrhe.

Podnositelji zahtjeva ne može povući iz takmičenja film nakon što je film ušao u uži izbor.

Najbolji filmovi bit će nagrađeni vrijednim nagradama. Prva nagrada za najbolji film iznosi 30.000 turskih lira, druga nagrada 20.000 turskih lira i treća 15.000 turskih lira. Filmovi plasirani od četvrtog do 20. mjesta bit će nagrađeni sa po 2.000 turskih lira.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: