Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Rental Travel

Delegacija Grada Tuzla je danas, 27. 01. 2015. godina na spomenik ”Suza” kod zgrade Cipelići položila, vijenac i odala počast žrtvama Holokausta. U ime delegacije, prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić i naglasio da je Holokaust zlo ogromnih razmjera i da se nikada ne ponovi.

Reha Centar

Cvijeće su ovom prilikom položili i predstavnici Jevrejske opštine Tuzla, te raznih boračkih i građanskih udruženja, koji su odali počast stradalim Jevrejima.

holokaust

Na mjestu nekadašnje željeznike stanice u Tuzli, odakle su tokom Drugog svjetskog rata građani Tuzle grada, većinom Jevreji, odvođeni u zloglasni Auschwitz i druge koncetracione logore, danas postoji spomenik simboličnog izgleda – u obliku suze. To je suza za one koji se, nažalost, nisu vratili nakon što je u toku Drugog svjetskog rata oslobođen zloglasni nacistički logor.

Građani Tuzle su podigli ‘Suzu’, kao znak sjećanja na svoje sugrađane, ali i sve stradale tokom rata.

Grad Tuzla kao cjelina i njeni građani su oduvijek služili za primjer poštivanja različitosti, ne samo u Drugom svjetskom ratu već i u ratnim dešavanjima tokom devedesetih godina, kada su svi građani Tuzle stali u odbranu svoga grada.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara