Međunarodni dan maternjeg jezika bit će obilježen u Tuzli

Menprom

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara u cijelome svijetu kao dan kada se ukazuje na važnost i značaj očuvanja i upotrebe maternjeg jezika, kao jedne od najbitnijih značajki individualnog i kolektivnog idetniteta. Ovaj datum proglasio je UNESCO 1999. godine, a prvi put je u Bosni i Hercegovini obilježen 2011. godine u organizaciji Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost i Pedagoškog zavoda Tuzla, kao projekat profesorice bosanskog jezika Amele Isanović. Od tada se ovaj dan obilježava u stotinama škola širom Bosne i Hercegovine, uz bogate aktivnosti kojima se ukazuje na maternji jezik kao vrijednu baštinu, koju imamo obavezu da čuvamo.

Reha Centar

U povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika 2015. Udruženje nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Udružnjem za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK i Domom mladih Tuzla, sprovodi i ove godine niz aktivnosti na cijeloj tuzlanskoj regiji pod imenom Slovo o jeziku. Već tradicionalno sve osnovne i srednje škole obilježavaju taj dan uz priredbe, okrugle stolove i debate, šireći ljubav prema materinskom jeziku i tradiciji, te njegujući ljubav prema iskonskim vrijednostima naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana maternjeg jezika bit će upriličena u petak 20. februara 2015. godine, u prostorijama Doma mladih Tuzla, sa početkom u 16.00 sati. Uz izvrstan kulturno-zabavni program, grupa entuzijasta, učenika, nastavnika, roditelja i drugih koji vole i njeguju jezik kojim govore, kroz različite brojne sadržaje pokazat će ljepotu i šarolikost jezika. U isto vrijeme biće postavljena zanimljiva izložba Riječ o jeziku, na kojoj će biti izložene knjige i drugi dokumenti koji govore o jezicima u Bosni tokom njenoga postojanja.

U pripremi programa sudjeluju: OŠ Simin Han, OŠ Centar, OŠ Novi Grad, OŠ Miladije, OŠ Rainci Gornji, OŠ Brčanska Malta, OŠ Pazar, OŠ Jala, Srednja rudarska škola Tuzla, Srednja medicinska i Srednja hemijska škola Tuzla. Ulaz je slobodan, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu i druže se uz Slovo o jeziku. Organizatori ukazuju na pozitivnu činjenicu da će paralelno i potpuno neovisno o ovoj manifestaciji, mnoge druge organizacije također dostojno obilježiti ovaj značajni dan.

BMG Bosanska medijska grupa

aktuelno.ba

Komentari

Komentara