Me─Ĺunarodni aerodrom Tuzla: 2.000.000 KM za dogradnju i unapre─Ĺenje infrastrukture

Spread the love
Menprom

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasi─ç danas je potpisao Ugovor o prijenosu sredstava kapitalnoga transfera s direktorima JP “Me─Ĺunarodni aerodrom Tuzla” Rifetom Karasalihovi─ç i JP Me─Ĺunarodna zra─Źna luka Mostar Marinom Raspudi─çem.

Reha Centar

Na temelju zahtjeva ovih javnih poduze─ça i na temelju odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine osigurana su sredstva za dogradnju i unapre─Ĺenje infrastrukture oba aerodroma u iznosu od 2.000.000 KM za svaki aerodrom.

Navedena sredstva ─çe se u skladu sa odlukom iskoristiti, izme─Ĺu ostalog, za kapitalna ulaganja za projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putni─Źkog terminala sa prate─çom infrastrukturom, kada je u pitanju Aerodrom Tuzla, te za pro┼íirenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih povr┼íina, te izgradnju Cargo objekata, kada je u pitanju Aerodrom Mostar.

Kako je istakao ministar Lasi─ç, navedena sredstva su namjenski prikupljena sredstva od putni─Źke takse koja se napla─çuje isklju─Źivo za razvoj zrakoplovne infrastrukture u Federaciji BiH, te kao takva ne optere─çuju Bud┼żet FBiH i porezne obveznike. Tako─Ĺer je naglasio kako je jedan od ciljeva Ministarstva ulaganje u zrakoplovnu infrastrukturu u FBiH kako bi se ponudila kvalitetna razina usluge te kako bi aerodromi u Federaciji BiH bile jo┼í konkurentnije aerodromima u okru┼żenju i regiji.

Direktori oba aerodroma su naglasili da ih raduje dobra saradnja s ministrom Lasi─çem i da su navedena sredstva zna─Źajan korak u smjeru podizanja gospodarske aktivnosti u oba kantona, a i ┼íire, te kako ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i pobolj┼íanje kvalitete poslovnog okru┼żenja ┼íto za rezultat ima pozitivne u─Źinke na proizvodnju i zapo┼íljavanje. Zaklju─Źili su da su navedena sredstva samo prvi korak u unapre─Ĺenju i dogradnji aerodroma te da ─çe omogu─çiti otvaranje mogu─çnosti za ulaganja kako institucionalnih ulaga─Źa tako i privatnih investitora, saop─çeno je iz Kabineta federalnog ministra prometa i komunikacija.

aktuelno.ba / Vlada TK

Komentari

Komentara