Međunarodna naučna konferencija “Srebrenica 1995-2015 u Tuzli

Menprom

Povodom obilježavanja dvadeset godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima Republike Bosne i Hercegovine na teritoriji sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenici, u julu 1995. godine, danas se u prostorijama Univerziteta u Tuzli održava međunarodna naučna konferencija „Srebrenica 1995-2015: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida”.

Reha Centar

U ime Vlade Tuzlanskog kantona, koja je pokrovitelj, na otvaranju Konferencije pristunim predavačima i gostima se obratio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

„Današnja međunarodna konferencija rezultat je neophodnosti govorenja o srebreničkom genocidu, njegovom priznavanju i učenju iz njega kako bi smo svi mi spriječili da se slične stvari ikada ponovno dese. Cilj je da, osim dešavanja u julu 1995. godine, govorimo o memorijalizaciji. Da radimo na razvijanju kulture sjećanja, na historijskom pamćenju“ rekao je premijer Gutić i dodao da je „učešće eminentnih stručnjaka iz raznih društvenih nauka, iz više zemalja, na jednom ovakvom skupu dokaz te neophodnosti, ali i svjesnosti i htjenja jedne šire naučne zajednice da spriječe negiranje i minoriziranje genocida u Srebrenici“.

Organizatori konferencije na kojoj je učešće uzelo više desetina istaknutih univerzitetskih profesora iz Bosne i Hercegovin i drugih zemalja su Univerzitet u Tuzli i Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen- obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Današnja konferencija ukazat će na potrebu daljeg izučavanja srebreničke tragedije, evidentiranja činjenica, metodološke obrade i stvaranja naučno utemeljenih uporišta kako bi se ubuduće onemogućilo njeno minoriziranje i negiranje.

ENVER HALILOVIĆ

Na ovom skupu obrađeno je više tema koje govore o posljedicama genocida, danas 20 godina poslije, ali i načinima i mogućnostima kako prevazići sve poteškoće oko pokušaja da se genocid, koji se desio i za koji postoje presude međunarodnih sudova, relativizira i nazove nekim drugim imenom.

SREBRENICA SREBRENICA SREBRENICA

 

BEGO GUTIĆ SREBRENICA

 

Aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: