Manifestacijom „Shakespeare Day“ obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Spread the love
Menprom

U prisustvu britanskog ambasadora u Bosni Hercegovini Juliana Reillya, ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmeda Omerovića, direktora Pedagoškog zavoda TK Izeta Numanovića, učenika 16 osnovnih škola i brojnih zvanica danas je u JU Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ u Tuzli obilježen „Shakespeare Day“. Manifestacija je objedinila obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava kao i datum koji se slavi kao dan rođenja i smrti velikog književnika Williama Shakespearea.
Ministar Omerović kazao je da je ovo prilika za promovisanje vrijednosti u obrazovnom sistemu TK.
„Danas je Svjetski dan knjige te na ovaj način promovišemo čitanje. Također želim naglasiti da naši učenici uče više stranih jezika kroz naš sistem. Neki su obavezni a također postoje jezici koji se fakultativno izučavaju. Cilj je da naši učenici kroz stani jezik upoznaju i stranu kulturu što im daje dodatna znanja, vještine i kompetencije u savremenom globaliziranom svijetu i što im omogućava da budu spremni da rade i da se obrazuju u različitim okolnostima.“

Reha Centar


„Engleski jezik i jezici inače, nisu bitni sami po sebi samo zbog činjenice da nas povezuju i omogućuju komunikaciju nego i u smislu širenja kulture što je slučaj i danas“, naglasio je ovom prilikom ambasador Reilly.


Iako je druga godina kako se zvanično održava ova manifestacija, u ovoj školi već gotovo dvije decenije na časovima engleskog i unutar škole obilježavaju „Shakespeare Day“.
Ove godine, prema riječima direktorica Amele Zaimović u njoj „učestvuju učenici iz 16 osnovnih škola koji su pripremili program uz Shakespeareova djela i stihove. Mi smo jedina škola u regionu koja obilježava ovaj dan i to je naš doprinos širenju kulture i naše saradnje među školama, kojim ćemo pokazati umijeća i znanja naših učenika u poznavanju stranih jezika.“


Današnja manifestacija pripremljena je u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK a u njoj učestvuju i učenici iz osnovnih škola.
„Ovo je nesvakidašnji dan u funkciji obrazovanja gdje se obilježava godišnjica i rođenja i smrti Williama Shakespearea. U tom smislu mi ćemo nastaviti naše aktivnosti u saradnji sa ovom gimnazijom i pokušati to proširiti na što veći broj škola“, kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.
Jedna od učenica kojima je čitanje izuzetno važno je i Daina Anić.


„Moja ljubav prema čitanju je krenula odmalena i mislim da je jako bitno da mi čitamo Shakespearea i da proširujemo naše znanje. Obilježavanjem „Shakespeare Day“ mi u stvari šaljemo poruku kao srednjoškolci da treba nastaviti graditi znanje.
Profesorica engleskog jezika Gimnazije „Ismet Mujezinović, koja za sebe kaže da je „glavni krivac“ u ovoj priči, Amra Đapo navodi da u projektu uz nju stoje i profesorica Maida Švraka te savjetnica pri Pedagoškom zavodu Azra Mujkanović.


„Sav projekat traje čitav april. Određene aktivnosti su u okviru škole a ovo je kao kruna na sve to. Učenici koje smo pozvali su učenici osnovnih škola iz prostog razloga što smo željeli da ih potaknemo da pokušaju i oni glumiti jer naši učenici već godinama, uspješno ili manje uspješno pokušavaju Shakespearea staviti na scenu“, kaže jedna od koordinatorica Đapo.

Foto galerija

aktuelno.ba

Komentari

Komentara