Manifestacija “Igman 2022” obilježena i u Tuzli: Branili smo djecu, grad, domovinu, časno i pošteno, branili i odbranili

Menprom

U svim gradovima Federacije BiH u kojima su bile smještene komande korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, na prigodan način obilježena je manifestacija “Igman 2022” koja ima za cilj iskazati poštovanje prema svim poginulim borcima Armije R BiH na cijelom njenom teritoriju.

Reha Centar

Nosilac aktivnosti obilježavanja ove manifestacije u Tuzli je Koordinacija boračkih Saveza TK  a manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević.

Položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji, zatim na spomenik ispred zgrade MUP-a TK te na Kapiji a upriličen je i defile svih učesnika i ratnih zastava jedinica II. Korpusa.

Tradicionalno centralni dio 22. manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2022” biće u upriličen u petak, 5. augusta, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu.

Ova manifestacija ove godine, pored Sarajeva, obilježena je i u još nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini među kojima je i Tuzla.

“Danas se prisjećamo jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine – Bitke na Igmanu, i jedne od najvećih pobjeda koje su izborili borci Armije RBiH. Oko 2 000 slabo naoružanih vojnika Armije BiH stalo je pred veliku vojnu silu sa ogromnim količinama naoružanja svih vrsta i 15 000 agresorskih vojnika i pobijedili smo i opstali i ostali i to je na izvjestan način slika naše borbe ne samo na Igmanu već i na gotovo svim ratištima širom BiH gdje se branila ljudska čast i sloboda”- kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

“Mi nismo imali izbora, branili smo se od velike vojne sile koja nas je željela pokoriti, branili smo svoje kuće, gradove, porodice, branili i odbranili, časno i čestito a Igman je samo jedna od tih bitaka koja simbolizira snagu patriotizma koju smo imali”- kazao je ovom prilikom Edin Hadžimuhamedović, predsjednik DNRP Zlatni ljiljan” TK.

Na naše pitanje kako je moguće da se dvije hiljade slabo naoružanih i izgladnjelih boraca odbrani od velike vojne sile u Evropi i svijetu, agresorske vojske koja je na Igman stigla sa 15 000 vojnika i pod direktnom komandom ratnog zločinca Ratka Mladića, ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević nam je kazao kako se to ne može objasniti u jednoj niti u stotinu rečenica već sve to staje u jednu riječ o kojoj su napisane i pišu se brojne knjige “borba za goli život”.

“Upravo sam ovdje došao iz Olova i sjećam se da smo baš tu pobijedili agresora sa nekoliko minobacačkih granata i patriotizmom boraca koji je neopisiv, a ilustracije radi to sa čime smo krenuli u odbranu okupiranih teritorija Olova, za agresorsku vojsku je to bila užina, ali smo pobijedili i izvojevali slobodu koja je skupo plaćena i koju nam valja čuvati”- kazao je ministar Blagojević.

Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”,  jedinstveni događaj u BiH koji se organizira u čast naših šehida i poginulih borca, kao i prenošenja istine o časnoj odbrani domovine novim naraštajima, obilježava se nizom događaja od Sarajeva, Goražda, Bugojna, Mostara, Konjica, Tuzle i Bužima.

U okviru ovogodišnje manifestacije upriličeni su raznovrsni sadržaji poput izložbi, predavanja, okruglih stolova, filmskih projekcija, radionica za učenike, konkursa za najbolje literarne i likovne radove do svečanih akademija i vjerskih sadržaja. Centralni program manifestacije se kao i unazad nekoliko godina održava na prostoru Memorijalnog centra Kovači.

Poruka koju ovogodišnja manifestacija nastoji prenijeti je da uprkos svim izazovima devedesetih, osporavanjima i željom za uništenjem opet je Bosna i Hercegovina tu – nezavisna i međunarodno priznata država, kao i da su oni koji su branili i odbranili nezavisnost Bosne i Hercegovine spremni raditi na izgradnji moderne evropske države, ali i opet i iznova braniti je.

Komentari

Komentara