“Manevarac” Tuzla izrazio nezadovoljstvo i ogorčenost zbog Odluke Vlade TK-a u vezi “15 maja”

Rental Travel

Izražavamo  nezadovoljstvo i ogorčenost zbog  Odluke Vlade TK-a o izradi narcta Zakona o obilježavanju značajnih datuma za Tuzlanski kanton, putem kojeg je, između ostalog, predloženo izostavljenje obilježavanja „15 Maja“ kao datuma od kantonalnog značaja, te je predloženo njegovo vraćanje na lokalni nivo.

Rental Travel

Osnovno pitanje koje se može postaviti ovom prilkom je Manevarac T. Ono što posebno boli je saznanje da ova inicijativa ne dolazi od strane onih za koje bi se to moglo i očekivati, odnosno od onih  koji su se tog sudbonosnog datuma nalazili sa druge strane, nego nažalost od zvaničnih organa vlasti pa čak i od ljudi za koje smo sa ponosom mogli kazati da su naši saoborci.

Voljeli bi da je ova incijativa došla isključivo zbog ekonomskih razloga odnosno zbog potrebe ostvarivanja izvjesnih ušteda u budžetu TK-a, ali teško da se u to može povjerovati obzirom da smo „15. Maj“  u prošlosti obilježavali na dostojanstven način, bez bilo kakvih dodijeljenih sredstava.Tako da uskraćivanje iznosa od 2.000,00 KM koja su zadnjih godina dobijena od strane Vlade TK-a sigurno neće pomoći sanaciji budžeta u onoj mjeri u kojoj provođenje ove inicijative može donijeti štete.

Gospodo, da li se ova vaša namjera može smatrati pokušajem negiranja i omalovažavanja značajne uloge stanovništva grada Tuzle u organizovanju i sprovođenju otpora agresoru, čime se direktno vrijeđaju osjećaji članova porodica oko 1100 poginulih boraca sa područja Tuzle kao i nekoliko hiljada invalida rata i demobilisanih boraca?

Koga je to potrebno podsjećati na značaj „15. Maja“ kao datuma koj je preokrenuo tok ratnih zbivanja, kako u široj regiji tako i na području cjelokupne Bosne i Hercegovine?

15 maj Tuzla

Nadamo se da o ovome ne trebamo upoznavati poslanike skupštine TK, koji će u krajnjoj liniji i donijeti konačnu odluku o sudbini ovakvog prijedloga Zakona, obzirom da je dovoljno samo ostvariti uvid na zvaničnu web stranicu skupštine TK-a gdje je u rubrici koja obrađuje cjelokupnu  historiju ovog područja o „15. Maju“, između ostalog, napisano:

„Pokušaj agresora da zadrži kontrolu nad Tuzlom i njenom najbližom okolinom onemogućen je bitkom na Brčanskoj Malti 15. Maja 1992. godine, u kojoj su građani Tuzle razbili jedinice JNA i protjerali ih pod Majevicu. Presudnu ulogu u odbrani grada odigrale su snage policije, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige, koje su  u hodu popunjavane dobrovoljcima, uspjele su da se organizuju i bez obzira na slabije naoružanje da zaustave agresora te u kontraofanzivnim dejstvima oslobode Srebrenicu i Kalesiju,  znatan dio teritorije Brčkog, Lopara, Ugljevika, Zvornika i Vlasenice. Odbranom Tuzle uvezana je relativno prostrana slobodna teritorija: Tuzla, Kalesija, Živinice, Kladanj, Banovići, Lukavac, Gračanica, Srebrenik, Gradačac  i dijelovi teritorija već spomenutih općina“.

Iz svega navedenog vidljivo je da se možda možemo složiti oko toga da „15. Maj“  i nije datum od kantonalnog značaja ali isključivo iz razloga što obilježavanje istog treba podići na viši a nikako ne spuštati na niži nivo kao što to vi neargumentovano predlažete.

Gospodo još jednom vas podsjećamo da, bez časne odbrane grada Tuzle 15. Maja 1992. godine, koja je uključivala i preuzimanje oružja TO uz pomoć kojega je došlo  do formiranja prvih jedinica Armije BiH na širem području, možda i vi  i mi ne bi imali priliku boraviti i raditi u ovom gradu, koji je uvijek bio otvoren za ljude dobrih namjera.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve dobronamjerne građane Tuzle, boračka udruženja i organizacije, udruženja policije, vladine i nevladine organizacije, političke partije koje participiraju u gradskom vijeću, javne medije i dr. da se blagovremeno oglase te na taj način, kao i putem učešća u javnoj raspravi koja će se eventulano voditi po pitanju usvajanja ovog Zakona, spriječe ovakva prekrajanja historije za koje ne postoji nijedno valjano opravdanje.

Ovim saopštenjem ne želimo dovesti u pitanje značaj obilježavanja drugih datuma značajnih za Tuzlanski kanton, nego naprotiv želimo postaviti pitanje da li bi se neki od predmetnih datuma uopšte i obilježavali da nije bilo 15. Maja 1992. godine.

Na kraju želimo upoznati javnost da ćemo, poštujući uspomenu na sve one koji su položili svoje živote radi odbrane svih nas,  i u budućnosti nastaviti obilježavati  15. Maj na dostojanstven način, bez obzira na to što o njemu misli sadašnja ili bilo koja buduća struktura vlasti, jer historija ne bi trebala biti predmet dnevno političke prirode.

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjedništvo UG

Manevarac

Komentari

Komentara