Maloljetni borci Armije RBiH Tuzla: Konkursa za dodijelu stipendija učenicima iz reda branilačke populacije TK za školsku 2022/23 godinu je diskriminirajući

Spread the love
Rental Travel

Na osnovu objavljenog Konkursa za dodijelu stipendija učenicima iz reda branilačke populacije Tuzlanskog kantona za školsku 2022/23 godinu, protestno pismo nam je poslalo Udruženje “Maloljetni borci Armije RBiH Grad Tuzla”, kojeg prenosimo u cijelosti.

Reha Centar

Nakon objave Konkursa za dodijelu stipendija učenicima iz reda branilačke populacije Tuzlanskog kantona za školsku 2022/23 godinu, a kojim se ponovo vrši diskriminacija nad dijelom boračke populacije, Odlukom sa Vanredne sjednice Upravnog odbora Udruzenja, želimo da ovim protestnim i javnim pismom upoznamo javnost i ukažemo na velike nepravilnosti u radu resornog ministarstva i ponovnoj diskriminaciji od strane istog prema dijelu naše boračke populacije kategorije DOBROVOLJAC ili DEMOBILIZIRANI BRANIOC DOBROVOLJAC.

Višegodišnjim ukazivanjem, mnogim sastancima, dogovorima, obećanjima, po ovom znaći nikad kraja, a što se tiće realizacije i uklanjanja ovih nepravilnosti nema. Svjedoci smo da resorno ministarstvo i dalje radi po praksi (copy- paste). Ovo nije vezano samo za sadašnji sastav, već i za mnoge prosle sastave resornog ministarstva ( Ministarstvo za boračka pitanja TK ) Svjedoci smo da zbog tog ( copy- paste) dođe i do tehničkih greški, kao i što je na ovom Konkursu uočeno.

UO Udruzenja ” Maloljetni borci Armije Grad Tuzla” traži da se samo poštuju donešeni Zakoni, prvobitno Zakoni sa višeg nivoa, tj. Federalni Zakoni. S toga ovako javno pitamo sve dušebrižnike boračke populacije, kako može neko da poništi ili ne želi da sprovede Zakon sa višeg nivoa. Javno pitamo jer nam je izgleda više ovo jedini način, kako se može jedna boračka populacija tj. kategorija izvesti iz prava, ako je ta ista kategorija u dva donešena Zakona na višem nivou priznata i imenovana. Ko to može ili smije. Želimo da upoznamo sve da je kategorija DOBROVOLJAC , priznata u Osnovnom/Temeljnom Zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica u članu 2. stav 2., takođe kategorija DEMOBILIZIRANI BRANILAC DOBROVOLJAC je priznata u Zakonu o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica u članu 2. stav 2., gdje je u tom članu 2. i napravljen stav 2. bas iz razloga , zato što postoje maloljetni dobrovoljci koji nisu uspjeli skupiti 12 mjeseci učešća u ratu, jer je Dejton potpisan 23.12.95, a učešće se vodi do 22.04.96 god. Taj član 2. Zakona smo i raščlanili zbog toga , što bi bilo nepravedno za lica koja imaju nepunu godinu učešča u ratu, a ono što imaju , cijelo vrijeme su bili maloljetni dobrovoljci. Da ta ista lica budu izvedena iz prava. Ovo ukazujemo , jer u buduće će biti još javnih poziva, a ovaj dio naše kategorije neće moći opet aplicirati, jer neko jednostavno ne želi da poštuje Zakone. Ovim se stvaraju osnove za tužbe, što nama nije to u cilju, ali ne možemo i nećemo više dozvoliti da se heroji Armije RBiH omalovažavaju, ponižavaju i diskriminišu. Sledeći javni poziv koji bude oko zapošljavanja i samozapošljavanja je jos veći diskriminatorski prema ovoj populaciji, jer dijete borca može aplicirati, a direktni učesnik u ratu koji je proveo 11 mjeseci kao maloljetni dobrovoljac ne može aplicirati. A da bude još veća diskriminacija u članu 15. (prednost pri korištenju prava) u stavu 2. decidno piše , da se daje prednost licu iz člana 2. stav 2. . Apsurd je da se umjesto da prednost tim licima, ta ista lica su izbaćena iz prava da mogu aplicirati. Iz svega gore navedenog ovim Javnim protestnim pismom želimo da ukažemo na sve ove nepravilnosti, a resorno ministarstvo da prestane sa praksom ( copy-paste) , time i dalje ne ispravljaju nepravdu, a opet rade i mnoge tehničke greške. Od skupštine TK tražimo da što prije krenu sa usvajanjem Izmjena i dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

UO Udruženja predsjednik Kadir Hajdarević

Komentari

Komentara