Majke Srebrenice i Žene u crnom pred uredom SIPA-e u Tuzli

Menprom

Majke Srebrenice su i ovog 11- og u mjesecu izašle na Mirne proteste, umjesto na Trg žrtava Srebrenice u Tuzli, ovaj put pred zgradu Regionalnog ureda  SIPA-e u Tuzli.

Reha Centar

S razlogom, jer već duže vrijeme traže da iz ove državne institucije bude uklonjen i procesuiran Jovan Ilić , uposlenik na odjelu ratnih zločina, koji najblaže rečeno ima jako sumnjivu prošlost ratnih devedesetih i čije se ime posebno dovodi u vezu sa genocidom u Srebrenici i jedan od 810 osoba koje  se sumnjiče da su učestvovale u zločinima u i oko Srebrenice 1995.godine.

U istoj kancelariji, zajedno sa Jovanom Ilićem radi i osoba čija je sestra ubijena ratnih devedestih i čiji otac je također danas bio zajedno sa majkama Srebrenice.

Napominje kako je o Jovanu Iliću znao i prije puno toga lošeg što ga vezalo za ratne zločine, upozoravao mnoge, ali bez uspjeha.

Na zahtjev Srebreničanki da ih primi direktor RU SIPA-e Tuzla, odgovoreno im je da se “direktor ne nalazi u prostorijama Ureda“ te da se sa svojim zahtjevom obrate Uredu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Majkama Srebrenice su se pridružile i članice udruženja žrtava iz Kalesije, članovi raznih udruženja iz Tuzle, kao i članice Udruženja „Žene u crnom” iz Beograda.

Ove majke ne traže mnogo – traže samo da pronađu kosti svoje djece koje su žrtve zločina i da počinioci tih zločina budu izvedeni pred sud – kazala je Staša Zajević, predsjednica UG „Žene u crnom“. te još dodala kako je ovo još jedan dokaz slabosti i BiH ali i Srbije da se suoče sa istinom.

STAŠA ZAJEVIĆ

Iz jednog malog mjesta u Srbiji u Tuzlu je na mirne proteste zajedno sa „Ženama u crnom“ došla i majka jednog mladića koji je u Srbiji ubijen još 2004 godine i čije ubistvo u kasaeni ni do dan danas nije rasvjetljeno.

Motivi zbog čega je mladić ubijen dok je bio na straži zajedno sa još jednim vojnikom još nisu poznati ali sve navodi na jedno: „Vidio je nešto što nije smio  da vidi“. Pretpostavlja se da je u toj kasarni vrlo često u to vrijeme boravio i ratni zločinac Ratko Mladić istakla je majka ubijenog mladića.

SRBIJA

Nakon što su ponovo upućene na ured SIPE u Istočnom Sarajevu Majke Srebrenice su se mirno razišle uz obećanje da će i sljesećeg 11- og u mjesecu ponovo pred Ured SIPE U Tuzli jer kako su nam rekle neće odustati od sviojih zahtjeva da osumnjičenik za ratne zločine i čovjek izuzetno mračne prošlosti bude šef odjela za istrage o ratnim zločinima jedne ovakve državne institucije.

MAJKE SREBRENICE

aktuelno.ba

Komentari

Komentara