Magazinović: Problem BiH je njen državni vrh koji ne reaguje na uvrede susjeda

Spread the love
Rental Travel

Bosna i Hercegovina treba više samopoštovanja i njen ključni problem na evropskom putu nisu susjedi već državni vrh, izjavio je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, javlja Agencija Anadolija (AA).

Reha Centar

Magazinović je kao uvodničar na sesiji Kruga 99 na temu “Evropski put BiH i susjedne države” istakao da je problem državnog vrha u BiH nereagovanje na “omalovažavanje i maltretiranje” od strane susjeda.

“Što nas susjedi više omalovažavaju, što nas više maltretiraju, oni su sve tiši, sve ih više poštuju i njihove reakcije izostaju. Na neki način bi se mogao steći utisak da im se to čak i dopada”, kazao je Magazinović.

“Posljednji istupi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović su jedan od pokazatelja na koji način reaguje naš državni vrh – nikako. Iako smo mi svjesni da je njen politički kapacitet daleko ispod političkog kapaciteta svih prethodnih hrvatskih predsjednika”, izjavio je Magazinović, a prenosi Anadolija.

Osvrnuvši se na izjave hrvatske predsjednice da očekuje izmjene Izbornog zakona BiH, Magazinović je rekao da je to isto “kao kad bi mi nju pitali zašto je od njenog dolaska indeks korupcije u Hrvatskoj u porastu i tražili da riješi uzroke tog problema”.

Prof.dr. Lada Sadiković smatra da je srž problema tema izbora 2018. godine i da je ključno da se SAD i Evropa pozabave samom srži problema, a ne samo posljedicama koje oni mogu prouzrokovati.

“Smatram da se nipošto ne smije ići u izbore 2018. godine prije nego što se promijeni politički sistem i prije nego što se osposobi država da samostalno ispunjava svoje međunarodne obaveze”, rekla je Sadiković.

Smatra da je krajnje vrijeme da BiH pokaže da joj je potrebna pomoć ali i da oni, koji joj trebaju pomoći, to urade na pravi način.

“Pozitivna diskriminacija na temelju koje nam EU pomaže ne pruža ključne rezultate. Nismo postigli skoro pa ništa od početka novog procesa, otkada je fokus zbivanja sa izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava prešao na evropski put, jer smo podnijeli aplikaciju za EU. Mislim da je konačno vrijeme da se suočimo sa promjenama i da je konačno sazrelo vrijeme da konačno 22 godine poslije učinimo one izmjene kako bi nova vlada koja će doći 2018. godine mogla da zatekne jedno bolje okruženje, bolji politički sistem i konačno da proizvede odlučujuće rezultate”, ocijenila je Sadiković.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara