Lukavac: Otvorena izložba eksponata II korpusa ARBiH

Spread the love
Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović danas je u Lukavcu otvorio izložbu eksponata II Korpusa ARBiH pod nazivom „Domovina u srcu“. Izložba je upriličena u okviru obilježavanja 26. godišnjice II Korpusa Armije RBiH, u saradnji sa Oružanim snagama BiH.

Reha Centar

Izložba prikazuje put formiranja 2. korpusa od jedinica teritorijalne odbrane do stvaranja moćnog korpusa, koji je odbranio Sjeveroistočni dio BiH. Ovom prilikom je akcentirano da je obilježavanje godišnjica formiranja korpusa važno koliko zbog samih učesnika odbrambeno – oslobodilačkog rata, još i više zbog mlađih generacija.

„Za nas kao Vladu je obilježavanje ove godišnjice bitno jer je II korpus bio najorganizovanija i najsnažnija oružana snaga i formacija, koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Dokaz toga je i činjenica da od ukupno 9 heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata, njih trojica su sa područja Tuzlanskog kantona. Ova izložba je prilika za sve građane, a posebno mlade generacije, koje zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju. Zato je između ostalog, potrebno raditi i na prezentiranju muzejskih izložbi, kao što je to urađeno danas u lukavačkom „Domu kulture““, rekao je ovom prilikom premijer  Suljkanović.

Postavka sadrži fotografije, dokumente i predmete koji su korišteni u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, a prezentirana je u saradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Građani Lukavca, ali i cijelog Tuzlanskog kantona, eksponate, fotografije i drugu arhivsku građu mogu pogledati u prostorijama Doma kulture u Lukavcu, svaki dan do 1. oktobra ove godine.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara