Lijepo je vidjeti gužvu na Aerodromu u Tuzli

Rental Travel

Međunarodni aerodrom Tuzla priprema se za otvaranje novih zračnih linija, poboljšanje infrastrukture i zapošljavanje ljudi. Do juna naredne godine tuzlanska zračna luka postat će baza niskobudžetne kompanije “Wizz Air”, što će značiti povećanje broja putnika i letova.

Reha Centar

“Lijepo je vidjeti gužvu na Aerodromu u Tuzli. Ponosan sam na ono što je urađeno, jer prije samo dvije godine aerodromskom zgradom su letjeli golubovi, a sada broj putnika premašuje 100 hiljada na godišnjem nivou”, istakao je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.
Upravo je modernizacija Aerodroma u Tuzli bila povod posjete federalnog ministra te resornog kantonalnog ministra Mustafe Isabegovića, koji su o poduzetim aktivnostima razgovarali s članovima Uprave.
Inače, broj putnika na Aerodromu Tuzla ove godine premašio je 110.00, a do kraja godine taj broj će biti i veći. Trenutno iz ove zračne luke sedmično polijeće od deset do četrnaest aviona, a leti se za švedske gradove Malmö i Göteborg, njemački Dortmund, švicarski Basel i holandski Eindhoven.
Aerodromu sada predstoji uvođenje rasvjete radi poboljšanja uslova na pisti, zapošljavenje novih ljudi i produženo radno vrijeme u trajanju od pet sati ujutro do 23 sata.
Kantonalni ministar Isabegović potvrdio je da je Vlada Tuzlanskog kantona za tuzlansku zračnu luku u narednoj godini planirala izdvojiti milion KM.
“Od juna naredne godine kada se uspostavi bazna stanica “Wizz Aira” broj putnika premašit će 250 hiljada, a sedmično će sa aerodroma letjeti 21 avion. Planirano je otvaranje i četiri nove linije. Putnici će moći birati između glavnog grada Norveške Osla, njemačkih Memmingena i Frankfurta te glavnog grada Švedske Stokholma”, rekao je v.d. direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović.
Ukidanjem aerdromske takse odlukom Ministarstva prometa i komunikacija FBiH stvorili su se uslovi za razvoj ove zračne luke, koja je trenutno, po broju putnika, druga u BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara