Lejla Vuković: Skupština TK 27. septembra odlučuje o izgradnji Roditeljske kuće  u Tuzli

Na dnevnom redu sjednice Skupštine TK koja će se održati u petak, 27.09.2019. godine, bit će uvrštena Odluka o utvrđivanju prijedloga Odluke o davanju potrebnog ovlaštenja i saglasnosti u vezi izgradnje objekta “Roditeljska kuća” u krugu Klinike za dječije bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Ovu tačku dnevnog reda predložila je zastupnica SBB-a i potpredsjednica Skupštine Lejla Vuković, a njeno uvrštavanje podržano je na današnjoj sjednici kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona.

Vuković je pojasnila da je u pitanju hitna procedura i zbog insistiranja investitora koji će u potpunosti obezbijediti sredstva za izgradnju i održavanje Roditeljske kuće u Tuzli, a rok za donošenje Odluke je ponedjeljak, 30.09.2019. godine.

Podsjećamo da je još u februaru 2019. godine najavljeno da će u krugu UKC-a Tuzla biti izgrađena Roditeljska kuća za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja. Riječ je projektu koje je pokrenulo Udruženje ˝Srce za djecu oboljelu od raka FBiH˝, a određena finansijska sredstva za ovu namjenu su već prikupljena.

Vlada Tuzlanskog kantona je 18. marta 2019. godine utvrdila prijedlog Budžeta TK i prihvatila inicijativu Lejle Vukovići izdvojila početnih 50 000KM za izgradnju Roditeljske kuće.

U ime rukovodstva Skupštine TK Lejla Vuković je 7. augusta održala sastanak sa Premijerom Vlade TK Denijalom Tulumovićem, ministricom zdravstva Dajanom Čolić i predstvanicima Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka u cilju prevazilaženja prepreka koje su stale na put izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli. Ubrzo nakon toga,  27. augusta Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o izgradnji Roditeljske kuće kao i tekst Prijedloga Predugovora o osnivanju prava građana između Vlade TK kao nosioca prava raspolaganja, UKC Tuzla kao nosioca prava korištenja i Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka kao budućeg nosioca prava građana.

Preostalo je još da Skupština Tuzlanskog kantona usvoji prijedlog Odluke kako investitori ne bi napustili projekat koji je vrijedan 700 000KM a koji je iznimno vrijedan i značajan za roditelje i male pacijente. U protekle dvije godine u Tuzli je liječeno 26 djece sa malignim oboljenjima. Nažalost, Tuzla u ovom segmentu ima jedan kontinuitet, a broj oboljele djece u prosjeku godišnje iznosi od 12 do 15.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara