Lagumdžija i Radončić se više boje Dodika nego vlastitog naroda

Spread the love
Menprom

Građanska koalicija „Prvi mart“ želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem:

Reha Centar

U petak, 24. januara, ove godine na dnevnom redu sjednice Doma naroda naći će se Prijedlog Zakona o prebivalištu, čije će usvajanje omogućiti policiji entiteta RS da administrativnim putem dovrši etničko čišćenje i genocid koji je započela u proljeće 1992. godine. Uvid u moguće posljedice ovog zakona građani BiH su stekli u Srebrenici, gdje od lokalnih izbora 2012. godine, tamošnja policijska stanica pokušava po nalogu Banje Luke kriminalizirati slobodu kretanja građana nesrpske nacionalnosti. Kao rezultat toga tri stotine građana Srebrenice su se suočili sa prekršajnim prijavama zato što su se usudili prijaviti prebivalište u skladu sa postojećim zakonom. Usvajanje prijedloga Zakona koji je napisao Sredoje Nović, biće uvod u otvorenu policijsku represiju nad nesrbima u entitetu RS.

Javnost Bosne i Hercegovine mora da zna da se danas nalazimo u ovoj tački zahvaljujući poslanicima SDP-a i SBB-a, koji su podržali ovaj zakon i u Predstavničkom i u Domu naroda. Drugim riječima nalazimo se korak do najveće izdaje ove zemlje zato što se Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić više boje njemačke ambasade u Sarajevu i birokrata iz delegacije EU, odnosno Milorada Dodika, koji su naručili ovaj zakon, nego građana BiH.

Odluka je sada u rukama delegata u bošnjačkom Klubu u Domu naroda državnog parlamenta i samo njihovo povlačenje, odnosno odsustvo sa sjednice može spriječiti usvajanje zakona. Dolazak i glas protiv će samo legitmirati usvajanje zakona koji predstavlja prvi korak u stvaranje administrativnog geta za one građane koji su lojalni državi Bosni i Hercegovini.

Mi u Prvom martu ovim putem pozivamo bošnjačke delegate u Domu naroda u ime onih koji više ne mogu govoriti, naših očeva i braće, da bojkotuju sjednicu Doma naroda. Bojkotom ove tačke dnevnog reda pokazat će da su dorasli žrtvi koju su podnijeli najbolji sinovi naše zemlje. U suprotnom, svi mi, građani BiH, probudit ćemo se u parpolicijskoj državi kojom će upravljati Milorad Dodik. Naši očevi nisu izginuli da bi oni koju su preživjeli radi vlastite promocije i stranačke lojalnosti prodali državu.

Građanska koalicija „Prvi mart“ iskoristit će kompletan demokratski arsenal da spriječi usvajanje ovog zakona i pozivamo građane koji sa nama dijele vrijednosti da nam se pridruže. Koristićemo sve načine da na njih vrimo pritisak: od slanja pisama čiji sadržaj i građani mogu preuzeti zajedno sa adresama bošnjačkih delegata do protesta pred kućama i stanovima delegata. Mi nećemo odustati od borbe koju su poveli naši očevi. Oni koji će u petak odlučivati o ovom pitanju treba da znaju da će posljedice usvajanja ovakvog zakona biti dugoročne i da će značiti da su svi životi koji su dati za državu i sva krv koja je prolivena – bili uzalud. Ali ne zbog neprijatelja ove države, nego zbog njihovih izvođača radova u Sarajevu koji su zamotani u naše zastave.

Građanska koalicija „Prvi mart“ – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: