Kviz znanja iz oblasti saobraćajne kulture okupio 100 srednjoškolaca

Menprom

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je 4. kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture. Na kvizu je ove godine učestvovalo ukupno 11 timova iz 7 srednjih škola sa područja TK koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju).

Reha Centar

Naglasivši da je to nastavak dobre priče i za sve one koji se školuju kao i za one koji će sutra prenijeti to svoje znanje nekom drugom, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić kazao je da Ministarstvo svake godine  raspisuje javni poziv i dodjeljuje sredstva udruženjima koja rade na prevenciji nesreća u saobraćaju.

Cilj organizovanja ovog kviza i svojevrsne edukacije, prema riječima pomoćnika ministra za saobraćaj Nenada Lukanovića je da se kroz preventivu i edukaciju u ovoj oblasti smanji broj saobraćajnih nezgoda kao i najgorih posljedica. Kroz edukativne radionice, prezentacije aktivizma mladih u oblasti sigurnosti u saobraćaju i kviz znanja učenicima je naglašena važnost poštivanja saobraćajnih pravila i propisa te posljedice nepoštivanja saobraćajne kulture.

 „Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na području TK za 2021. godinu bilo je 3000 saobraćajnih nezgoda. Od toga je 1100 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim osobama, bilo da se radi o lakšim ili težim tjelesnim povredama i oko 1600 saobraćajnih nezgoda koje su za posljedicu imale materijalnu štetu na vozilima. U 2021. godini su od posljedica saobraćajnih nezgoda poginule ukupno 34 osobe“, kazao je Lukanović.

Svrha ovog projekta koji organizuje Ministarstvo je podizanje svijesti o nivou bezbjednosti saobraćaja na području našeg kantona sa ciljem da se najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju nauči saobraćajnoj kulturi.

Prisutnim je svoju životnu priču ispričala Almedina Čamdžić kao osoba koja je preživjela tešku saobraćajnu nezgodu.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara