Krvavi obračun u Parlamentu Ukrajine

Spread the love
Rental Travel

Veoma napeto je danas bilo u Parlamentu Ukrajine, a došlo je do čak i do fizičkog obračuna tokom rasprave u vezi sa budžetom. Parlamentarci su se potukli nakon što je odobren državni budžet za 2014. godinu, nakon skoro dva mjeseca odgađanja.

Reha Centar

Na današnjoj sjednici Parlamenta najgore je prošao zastupnik Vladimir Malyshev koji je u tuči udaren u čelo, a krv mu se slila niz lice.

Na mjesto događaja brzo je stigla ekipa Hitne pomoći, dezinficirala mu ranu, a nakon toga je sjednica nastavljena.

Uprkos protivljenju opozicije budžet je izglasan.

Također, pristalice ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča odobrile su zakon protiv antivladinih protesta. To je izazvalo žestoku kritiku opozicije i zatezanje tenzija na ulicama Kijeva gdje već mjesecima borave demonstranti.

Zakon je podržalo 235 od 50 parlamentarnih zastupnika. Na osnovu tog zakona svako neodobreno postavljanje šatora, bina i pojačivača zvuka na javnim mjestima u Ukrajini bit će kažnjivo zatvorom do 15 dana ili novčanom kaznom do 640 dolara.

Također, oni koji pružaju podršku demonstracijama i organizatorima demonstracija mogu biti kažnjeni pritvorom do deset dana ili platiti blizu 1.300 dolara.

Podsjetimo, u novembru su izbili masovni protesti u Ukrajini jer je predsjednik Janukovič odbio potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom te naglasio da Ukrajina želi bolje odnose sa Rusijom, a ne sa EU.

I dalje nekoliko stotina osoba kampuje na centralnom trgu prijestolnice Kijeva ili u javnim zgradama na susjednim ulicama.

Inače, haos u Parlamentu u Ukrajini traje danima. Prije nekoliko dana opozicioni zastupnici nisu dozvolili predsjediku Verhovne rade Volodimiru Ribaku da priđe govornici, a zatim su rižu bacali po dvorani.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara