Kraljica Noor, ICMP i Memorijalni centar pozvali na podršku traganju za nestalim VIDEO

Memorijalni centar Srebrenica je današnji dan posvetio podizanju svijesti o važnosti traganja za nestalim osobama u genocidu u Srebrenici, ali i važnosti podrške ICMP-u i razvoju nauke u pravcu identifikacije i pronalaska nestalih osoba. S tim u vezi, danas je, zajedno sa jordanskom kraljicom Noor, komesarkom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), poslao zajedničku poruku.


„U proteklih dvadeset godina radeći s Međunarodnom komisijom za nestale osobe imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice. Vašoj hrabrosti, predanosti, suosjećanju i nepokolebljivosti pred ogromnim pritiscima. U našem radu s vama i drugima na pronalasku i identifikaciji žrtava iz Srebrenice, zajedno smo otvorili put da se počinitelji suoče sa pravdom. Rad naše Komisije doprinio je dugoj i detaljnoj istrazi koja je omogućila izvan svake sumnje utvrditi činjenice o genocidu“, poručila je jordanska kraljica Noor u svojoj poruci.

Do danas je ICMP pomogao Bosni i Hercegovini pronaći 75 procenata od oko 30.000 nestalih uključujući i skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici. ICMP-ovi naučni podaci – uključujući i evidencije o analizi DNK – prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini.

„Od vas smo naučili mnogo i to nam omogućava da pomognemo drugima širom svijeta koji su žrtve prisilnih nestanaka. U Siriji, Iraku, Kolumbiji i drugdje porodice nestalih u vama pronalaze inspiraciju i hrabrost“, napomenula je.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica ukazao je na važnost rada ICMP-a.

„Postoji jasna veza između onoga što radi ICMP i onoga što je presuđeno u Hagu, te konačno naše mogućnosti i privilegije da svoje najmilije ukopamo pod nišanima sa njihovim imenima i prezimena. Zbog toga, moramo zajedno podizati svijest o važnosti traganja za nestalim, ne samo ovdje kod nas, već i na drugim mjestima gdje su se dogodili ratni zločini i masovna ubistva. Naše naučene lekcije moramo iskoristiti da pomognemo drugom, i to je važna poruka koju Memorijalni centar želi poslati ovom prilikom“, zaključio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara