Kosovo: Građani glasaju u drugom krugu lokalnih izbora

Spread the love
Rental Travel

Danas se na Kosovu održva drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike 19 opština na Kosovu, kao i ponovljeno glasanje u Partešu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom.

Reha Centar

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Valjmir Eljezi izjavio je da su završene sve pripreme za drugi krug izbora.

Pravo glasa na ima 1.350.613 građana Kosova, koji će glasati na 614 glasačkih centara sa 1.777 glasačkih mjesta.

Izbore će pratiti više od 12.000 posmatrača iz svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima, nevladinih organizacija, ambasada akreditovanih na Kosovu, kao i posmatrači Misije za posmatranje izbora Evropske unije, kazao je Eljezi.

Istovremeno, CIK će imati i 82 mobilne pokretne ekipe koje će biti na raspolaganju osobama sa posebnim potrebama koje ne mogu da glasaju na glasačkim mjestima.

Policija Kosova je saopštila da je sačinila poseban operativni plan za obezbjeđivanje reda i mira na cijeloj teritoriji Kosova, prije i tokom izbora.

U trci za gradonačelnike, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova imaju po 10 kandidata, Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova imaju po šest, dok Srpska lista ima dva kandidata.

Na izborima učestvuju i dva nezavisna kandidata, a Inicijativa za Kosovo, Alternativa i Alijansa novo Kosovo imaju po jednog kandidata.

BHRT

Komentari

Komentara