Koordinacija boračkih Saveza TK: Tražimo od Tužilaštva BiH da procesuira organizatore neustavnog praznikovanja

U povodu obilježavanja 9.januara dana entiteta RS Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona oglasila se saopćenjem za javnost u kojem između ostalog  pozivaju Tužilaštvo BiH da odmah poduzme zakonom pripisane mjere, protiv organizatora neustavnog praznikovanja, kao i protiv odgovornih osoba koje su dozvolile da državni funkcioneri i službenici u institucijama Bosne i Hercegovine ne rade 9. Januara.

U saopćenju za javnost stoji:

Danas, 24 godine od uspostave mira u BiH, srpske političke strukture RS „sipaju sol na ranu“ žrtvama genocida i najtežih oblika zločina protiv čovječnosti, počinjenih,uglavnom nad Bošnjacima u  Bosni i Hercegovini.

Ovakvim činom šalje se jasna poruka da velikosrpski projekat još uvijek „živi“ u vladajućim elitama Srbije i entiteta RS.

Sramno je slaviti dan u kojem je planiran najveći masakr u Evropi poslije 2. Svjetskog rata, slaviti dan u kojem je planirano potpuno istrebljenje jednog naroda, sramno je slaviti dan koji kod majki Srebrenice, Podrinja i cijele BiH izaziva strašna sjećanja na progone, strijeljanja, silovanja, egzekucije.

Sramnije od toga je ponašanje velikog dijela političkih predstavnika i lidera srpskog naroda koji ni danas ne odustaju od takvog ponašanja.

Mi, predstavnici boračke populacije Tuzlanskog kantona osuđujemo ovakve postupke i huškačke slave u manjem bh entitetu, te zahtijevamo da  Tužilaštvo BiH odmah poduzme zakonom propisane mjere, protiv organizatora neustavnog praznikovanja, kao i protiv odgovornih osoba koje su dozvolile da državni funkcioneri i službenici u institucijama Bosne i Hercegovine ne rade 9. januara.

Predsjednik Koordinacije boračkih Saveza TK – Fahrudin Hasanović

Komentari

Komentara