Koordinacija boračkih Saveza TK: Presuda Osmanoviću je sramotan čin srbijanskog pravosuđa VIDEO

Menprom

Nakon što je Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu osudilo je u petak prvostepenom presudom bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića na pet godina zatvora za ratne zločine, uslijedile su brojne reakcije bošnjačkih lidera, organizacija i institucija.

Reha Centar

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je ovu presudu okarakterisala kao „novi težak udarac normalizaciji odnosa u regiji i to u veoma osjetljivom trenutku“ dok je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao da je cijeli proces protiv Osmanovića vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države.

Sličnih razmišljanja su i iz Koordinacije boračkih Saveza Tuzlanskog kantona koji su danas održali press konferenciju za medije.

„Država koja je bila saučesnik u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u ovom slučaju Srbija, sudi i donosi presude bivšim pripadnicima Armije RBiH, dok se to pravo i pored sporazuma koji je potpisan između dvije države, uskraćuje Bosni i Hercegovini.

Smatramo ovo sramotnim činom Republike Srbije i pozivamo naše institucije sistema da zaštite svoje građane ne bježeći od bilo kakve odgovornosti i htijenja da se svima onima koji se terete za bilo šta sudi u Bosni i Hercegovini što dovoljno ukazuje na činjenice da je naša borba za goli život bila ispravna, poštena i čestita“, kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Press konferenciji je prisustvovao i kantonalni ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević koji je apelirao na bivše pripadnike Armije RBiH da ne putuju u Srbiju te otišao i korak dalje.

„Licemjerna je izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića od prije mjesec dana da Bošnjaci mogu slobodno da putuju u Srbiju i da neće biti uhapšeni jer se pokazuje suprotno. Ovom prilikom pozivam javno sve pripadnike Armije RBiH da ne putuju u Srbiju jer im niko više ne garantuje da neće biti uhapšeni, posebno u vrijeme izbora u Srbiji gdje se i na taj način kupe jeftini i licemjerni politički poeni a od naših državnih institucija tražimo da se potpisani sporazum sa Srbijom o procesuiranju optuženih za ratne zločine koji predviđa suđenje u matičnoj zemlji odmah stavi van snage jer se ionako ne poštuje“, kazao je ovom prilikom Blagojević.

Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret poručili su iz JOB Brčko Distrikta koji su još ranije obavijestili svoje članstvo da ne putuju u Srbiju jer tamo nisu sigurni.

„Mi smo davno došli do famoznog spiska kojeg je pravosuđu Srbije dostavljeno iz Banje Luke na kojem se nalazi preko 3 000 imena bivših pripadnika Armije RBiH koji se navodno terete za ratne zločine i sva lica sa teritorije Brčko distrikta obavijestili o tome te im sugerisali da ne putuju u Srbiju jer tamo nisu sigurni. Pridružujem se apelu ministra Blagojevića da se ne putuje u Srbiju te da se raskinu svi sporazumi potpisani sa Srbijom po ovom pitanju“, kazao je Nedžad Kladnjaković, predsjednik Unije veterana Brčko distrikta.

Podsjećanja radi, Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. godine u Beogradu na osnovu krivične prijave koju je MUP bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska podnio srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara