Koordinacija boraca postigla dogovor sa Vladom: Borci im ne vjeruju!

Spread the love
Menprom

Nakon dogovora u Vladi federacije BiH Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji odlučila je za zamrzne proteste. Ovo je učinjeno zbog toga što je Vlada Federacija pristala da tekst Zakona u izmjenama i dopunama zakona biti upućem u parlamentarnu proceduru.

Reha Centar

Time je, kako je rečano, ispunjen dio zahtjeva boračke populacije, zbog čega je odlučeno da protesti budu zamrznuti, ali će Koordinacija pratiti poštuje li Vlada dogovorene rokove.

Nakon što je borcima saopćeno da će protesti biti zamrznuti, prisutni borci bučno su negodovali, govoreći da premijeru i ministrima ništa ne vjeruju. I skandiranjem “Lopovi, lopovi”, iskazali su svoje ogorčenje, stalno ističući da se ne nadaju kako će bilo koji njihov zahtjev biti ispunjen.

Jedan od zahtjeva bio je i da se prisutnima obrati premijer Fadil Novalić, ali on to nije učinio. Pred borce je izašao resorni ministar Salko Bukvarević, ali zbog opšteg meteža, malo je ko imao priliku čuti šta je imao da poruči. Na ministrovu konstataciju da nije nbadležan za isplate borcima, i da je to u resoru Ministarstva rada i socijalne politike, opet se čulo skandiranje “lopovi, lopovi”.

Demonstranti nisu imali riječi hvale ni za generale koji su učestvovali u pregovorima, govoreći da su ih oni izdali.

Mirnim okupljanjem pred Vladom FBiH borci su tražili su da utvrđeni prijedlog Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca u proteklom ratu bude upućen u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavili su da će tražiti ostavku premijera FBiH Fadila Novalića i resornih ministara.

Bivši borci su po ko zna koji put  poručili da oni nisu socijalna kategorija, već da su svoje penzije zaradili i da samo traže ono što im je oduzeto, a što im pripada.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara