Konzum i DP u Sarajevu: Trovanje po sniženoj cijeni!

Spread the love
Menprom

Štrudle punjene smokvom srbijanskog proizvođača Žitoprerada DM iz Novog Bečeja, koje se prodaju pod brendom blago bisernog ostrva, a koje sadrže povišen nivo ohratoksina A u odnosu na propisani limit, nisu povučene iz svih trgovina.

Reha Centar

Inače, ohratoksin A je nefrotoksin sa potencijalnim kancerogenim djelovanjem. Da podsjetimo, Agencija za sigurnost hrane BiH u srijedu je tražila od uvoznika Lukas TP Nakić d.o.o. Široki Brijeg da povuče sumnjive proizvode sa tržišta, a o tome je obavijestila i inspekcijske službe entiteta i Brčko distrikta.

Akcijska cijena

No, jučer nam je jedan čitatelj poslao fotografiju koja pokazuje da se sumnjive štrudle mogu pronaći u prodavnicama u BiH, te smo obišli nekoliko prodavnica u Sarajevu da pronađemo sporni proizvod.

U prvom Konzum marketu u sarajevskom naselju Saraj-polje pronašli smo štrudlu punjenu smokvom proizvođača Žitoprerada DM i to po sniženoj, akcijskoj cijeni, od jednu marku. Očekivali smo da nam barem na kasi kažu da ne treba da uzimamo taj proizvod pošto je potencijalno opasan za zdravlje, ali kasirka nam je štrudle prodala bez riječi, ali je zato ljubazno zahvalila na posjeti Konzumu. Obišli smo još nekoliko Konzumovih radnji, ali nisam našli štrudlu sa smokvom. Slučajnim odabirom radnji u gradu provjerili smo ima li još negdje kancerogene štrudle. U Hoše komercu i Amko komercu nismo našli sporni proizvod, ali smo ga pronašli u DP marketu na Marijin Dvoru kod tramvajske stanice.

S obzirom na to da je slovenski Mercator preuzeo DP markete, u Mercatoru smo potražili odgovor zašto nije povučena sporna štrudla.

“Navedena štrudla povučena je iz svih trgovina Mercatora BH odmah po obavještenju od Agencije za sigurnost hrane. Trgovina na Marijin Dvoru kod tramvajske stanice nije trgovina koja posluje u okviru naše firme i ljubazno molim da se obratite sjedištu firme pod kojom posluje”, kazala je za Oslobođenje Indira Hećimović, direktorica sektora marketinga u Mercatoru.

Inspekcija

Selma Ovčina iz Konzuma, na pitanje zna li da se u Konzumu mogu kupiti kancerogene štrudle za koje je Agencija za sigurnost hrane naložila povlačenje sa tržišta, odgovorila je da ne zna ništa o spornom proizvodu, ali da će svakako provjeriti.

U Upravi za inspekcijske poslove FBiH kazali su nam da su dobiti obavještenje od Agencije za sigurnost hrane i da su ga proslijedili na dalje postupanje. Direktor Uprave Ibrahim Tirak nije se javljao na telefon, pa nismo mogli saznati šta radi inspekcija na terenu u pogledu kancerogenih štrudli.

Uvoznik spornih štrudli u BiH Lukas TP Nakić obavijestio je Agenciju da je u srijedu počeo proces povlačenja proizvoda sa tržišta. Kako su nam kazali u Agenciji, sporna je serija štrudli sa rokom upotrebe koji ističe od 7. jula 2014. do 1. februara 2015. godine.

(haber.ba)

Komentari

Komentara