Konkurs: Bosanci pišu himnu Evrope

Spread the love
Rental Travel

“Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost- CMOK i „Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad” raspisuju KONKURS za učešće u literarnom konkursu za tekst himne Evropske unije koja će pratiti maraton “Plamen mira-Flame for peace 2014”

Reha Centar

Na konkursu mogu učestvovati: -mladi ili grupe, od 15 do 19 godina sa područja cijele Bosne i Hercegovine – tekst pjesme/himne mora biti prilagođen izvođenju uz melodiju Oda radosti koja je zvanična himna EU i Vijeća Evrope (Osnova evropske himne je posljednji stavak Beethovenove Devete simfonije, komponovane 1823. Beethoven je svoju simfoniju razvio iz Schillerove Ode radosti i ti se stihovi često pjevaju pri izvođenju himne, ali zbog brojnosti europskih jezika nemaju službeni status. Himna se izvodi u službenim prigodama kod obiju organizacija (poput potpisivanja ugovora) te je jedan od europskih simbola.)

Nagrađeni tekst će dobiti i svoju demo verziju i biti emitovan na manifestacijama koje će pratiti „Plamen mira 2014“ kroz Bosnu i Hercegovinu. Prva tri rada bit će nagrađena iznosima: 1. Nagrada 300 eura 2. Nagrada 200 eura 3. Nagrada 100 eura Radove, u tri primjerka, slati pod šifrom uz dodatak-zapečačenu kovertu sa ključem šifre, tj. imenom i prezimenom ili imenima članova grupe te kontakt podacima: adresa, broj telefona, e-mail itd, na adresu:

Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost „CMOK“, Fra Grge Martića 8, 75 000 Tuzla, Uz naznaku: ZA KONKURS – NE OTVARAJ! Konkurs je otvoren do 30.maja 2014. godine – do 17.00 sati. Tročlani žiri će najdalje do 7. juna 2014. godine obavijestiti javnost o rezultatima konkursa.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara