Konkretni koraci za rješavanje problema u privrednim društvima

Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović su danas sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem razgovarali o trenutnom stanju i smjernicama za rješavanje poteškoća u privrednim društvima sa područja našeg kantona.

Reha Centar

Na sastanku je još jednom podcrtano opredjeljenje kantonalne i federalne vlade, te JP „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) i  RMU „Banovići“, da kroz osnivanje zajedničkog preduzeća riješe pitanje ove fabrike i njenih radnika.

„Rudnicima i Elektroprivredi treba jedno ovakvo preduzeće iz oblasti metalske struke i mi i dalje stojimo na istom opredjeljenju. Kao što sam to rekao i na sastanku sa premijerom Novalićem u TTU-u sredinom novembra prošle godine, rokovi koje smo sebi tada postavili su preambiciozni, ali naš plan i pravac za rješavanje Tvornice transportnih uređaja i dalje ostaje“ rekao je premijer Gutić i dodao da Kantonalna vlada nema uticaj na vođenje i dinamiku stečajnog postupka, ali da postoji razumijevanje stečajne upravnice Alise Bijedić da se ova problematika, što prije riješi.

Kako je rečeno na sastanku, kojem je uz direktora JP „EPBiH“ Bajazita Jašarevića i direktora RMU „Banovići“ Munevera Čergića prisustvovala i stečajna upravnica Bijedić, sredinom februara se nastavlja ispitno ročište i očekuje formiranje Skupštine i Odbora stečajnih povjerilaca u TTU-u. Nakon svog formiranja Skupština povjerilaca bi trebala donijeti neophodne odluke na temelju kojih će Elektroprivreda i Rudnik kupiti dio imovine TTU-a i formirati zajedničko preduzeće.

Na sastanku sa premijerom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem razgovaralo se i penzionisanju 52 radnika živiničke Fabrike namještaja „Konjuh“. Rečeno je da je Vlada Federacije na tragu rješenja za ovu fabriku, ali da je u ovom momentu nemoguće penzionisati radnike za koje nisu izmireni svi neophodni porezi i doprinosi. Resorno ministarstvo i Vlada Federacije će u narednim danima donijeti određene odluke, kojima će se pokušati premostiti trenutna barijera i omogućiti da „Konjuh“ reprogramira svoja dugovanja, a time radnike pošalje u zasluženu penziju.

Također, dogovoreno je da u narednim danima upravljačke strukture EPBiH, donesu odgovarajuće odluke kojima bi se otpisale zatezne kamate za stara dugovanja Rudnika soli Tuzla. Rudnik će jednokratno izmiriti svoje obaveze po pitanju glavnice duga, a otpisom kamata znatno rasteretiti svoje buduće poslovanje.

V.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović je učesnike sastanka upoznao da Uprava u narednim danima planira raspisati Javni poziv za prodaju imovine firme „Gredelj-Revom” iz Dobošnice kod Lukavca. Dalje je planirano da se na taj poziv jave i imovinu kupe „Željeznice FBiH“, za što su već osigurana finansijska sredstva. Time će se riješiti i pitanje radnika ove firme sa područja našeg kantona.

Današnjem sastanku, na kome je još jednom iskazano jasno opredjeljenje Vlade TK da u zakonskim okvirima pomogne firmama i njihovim radnicima, prisustvovao je i savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara