Konjuh preživljava na infuziji, premijer Gutić obećao pomoć

Menprom

I pored svih aktivnosti koje vode u cilju revitalizacije i provođenja programa finansijske konsolidacije menadžment i sindikat „Konjuha“ Živinice ima problema sa obezbjeđenjem početnog obrtnog kapitala. Zbog toga su se obratili premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću koji je sa ministrom industrije energetike i rudarstva Srđanom Mićanovićem te ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulahom Zukićem pokušao da iznađe rješenje problema.

Reha Centar

Naime, trenutno u Dioničkom društvu za proizvodnju i promet namještaja „Konjuh“ Živinice radi 329 radnika u dvije grupe. Sve fabrike, prema riječima direktora Ahmeta Suljića, rade smanjenim kapacitetom a veliki problem im pričinjava nedostatak repromaterijala. „Narudžbi ima“, kaže direktor Suljić, „ali je problem što ne možemo prihvatati veće narudžbe a i većina poslovnih partnera traži potpisivanje dugoročnih ugovora.“

Premijer Gutić je ovom prilikom kazao da će Vlada TK pokušati obezbijediti inicijalna sredstva u skladu sa zakonskim okvirima, te da u rješavanje problema treba uključiti JP “Šume TK” d.d. Kladanj.

Prema mišljenju ministra Zukića rješenje problema moglo bi biti odgođeno plaćanje i dogovor sa JP “Šume TK” d.d. Kladanj kako bi im obezbijedili oblovinu i repromaterijal poput lakova i ljepila, uz garanciju firme „Konjuh“.

Premijer Gutić smatra da se problemi trebaju rješavati u dva pravca i to kroz prodaju viška imovine i program finansijske konsolidacije. Budući da je riječ o privatnoj firmi „Konjuh“ Živinice od Vlade TK može očekivati samo inicijalni vjetar u leđa, rečeno je na današnjem sastanku.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara