Komisija za istinu o Tuzli 92-95 zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija u BiH

Menprom

U Višegradu su 14. marta 2015. godine sljedbenici Draže Mihailovića ponovo marširali gradom, sa već prepoznatljivom ikonografijom, zastavama i četničkim uniformama, poručujući tako žrtvama ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i njihovim porodicama, kao i svim neistomišljenicima i antifaštima, da nisu poželjni na “njihovoj teritoriji”.

Reha Centar

Parada Ravnogorskog pokreta RS organizirana je na dan kada je 1946. godine uhapšen Draža Mihailović, dokazani ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata, kojeg sada retrogradne snage pokušavaju rehabilitirati.

Malobrojni povratnici u Višegrad, iz godine u godinu trpe ova okupljanja sljedbenika fašističke politike i žive u strahu, razočarani zbog izostanka efikasne reakcije naših zvaničnika i institucija.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 Gradskog vijeća Grada Tuzla osuđuje organizovano okupljanje fašističkih sljedbenika i isticanje fašističkih obilježja u gradu Višegradu, jednom od prvih gradova žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, gradu u kojem su počinjena masovna strijeljanja i progoni civilnog nesrpskog stanovništva, prvenstveno Bošnjaka.

Izražava se ozbiljna zabrinutost zbog ignorisanja i indolentnosti međunarodne zajednice prema slobodnom paradiranju fašističkih sljedbenika u četničkim uniformama i sa kokardama i slavljenju i veličanju četničkog generala, jednog od najvećih osuđenih zločinaca Drugog svjetskog rata, te traži od međunarodne zajednice da spriječe djelovanje fašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 traži od SIPA-e i drugih organa bezbjednosti hitno djelovanje na suzbijanju ugrožavanja sigurnosti građana, osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i drugih povratnika i sprečavanju nacionalne i vjerske mržnje, ne samo u Višegradu, nego i u svim drugim bosanskohercegovačkim gradovima gdje ovakve aktivnosti izazivaju strah i uznemirenje u javnosti.

Komisija za istinu o Tuzli 92-95 upozorava da je krajnje vrijeme da i Bosna i Hercegovina donese Zakon o zabrani neofašističkog djelovanja i organizacija i upotrebe fašističkih i neofašističkih obilježja, te će u tom smislu urgirati na realizaciji svoje ranije inicijative za donošenje ovog Zakona kao i na realizaciji inicijative za donošenje Zakona o zabrani poricanja genocida i ratnih zločina.

Sadržaj ovog zaključka Komisije dostavljen  je :

DRŽAVNA AGENCIJA ZA ISTRAGE I ZAŠTITU

Nikole Tesle 59, Istočno Sarajevo

PREDSJEDNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Maršala Tita 16, Sarajevo

 PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BOSNE I HERCEGOVINE

TRG BiH 1, Sarajevo

 URED VISOKOG PREDSTAVNIKA I SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA EVROPSKE UNIJE ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Emerika Bluma 1, Sarajevo

Za Komisiju istina o Tuzli

PREDSJEDAVAJUĆI                                                                                                                                  

Jozo Nišandžić, prof.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara