Kolumna: Raspadaju se svi politički brakovi, da li to opet dolaze izbori!?

Raspadaju se svi politički brakovi, da li to opet dolaze izbori!?

Politička scena u Bosni i Hercegovini je, kao nikada do sada, postala orginalna verzija skrivene kamere, bez montaže, efekata, svjetla…

Kako inače protumačiti trenutnu političku situaciju na cijelom prostoru BiH, i razvode brakova koji su se ne tako davno zakleli na vjernost.

No, u politici nema vjernosti, nema pravde, nema poštenja, kako reče nedavno jedan plitičar na Tuzlanskom kantonu (ministar) da ga ne izdvajamo, „Onaj ko se nije bavio politikom, ne zna šta je laž i izdaja“.

Ali, ono što je simptomatično i što građani obično zaborave (kao i sve ostalo), jeste podatak da koalicije i savezi pucaju uglavnom pred izbore, ostavi se ruka na srce jedna nepuna godina da se dobro osmisle projekti „kako napadati i koga“?

U ovome i leži tajna jer trenutno recimo tzv “vladajuća šestorka i dobrim dijelom sedmorka“ su u bračnoj zajednici bili kao svojeveremno likovi iz popularne sapunice“Dinastija“ ko se još sjeća ove serije.

Za one koje se nesjećaju da napomenemo da su se u ovoj seriji da izvinete na izrazu „kucali“ svi sa svima.

No, ipak treba ovo sve razumjeti jer ako se sada nepunu godinu pred izbore ne raziđu svi od svih, koga će onda ovi što su na vlasti napadati i kriviti, kada su svi bili u i na vlasti, i izvršnoj i zakonodavnoj, koga okriviti na paradama i predizbornim skupovima za stanje koje je blago rečeno „dno dna“.

Nekada nam je bilo lakše, bar za slušati, jer onaj ko se napadao je bio na vlasti, a oni što su napadali su bili opozicija.

Da vam je neko rekao na općim izborima 2010 godine, kada smo birali sami sebi i kažnjavali neke na osnovu famoznih „60 minuta“, koje vlasti više nisu trebale pa su ih ukinuli, jer nemaju koga više napadati, da će politički brak sklopiti SDA i SDP, sigurno bi mu rekli,“ e to nije viđeno u Dinastiji“, i nije, ali na našoj političkoj sceni jeste.

Neprirodne interesne brakove za papire i vize, pardon ( za lične interese i fotelje), sklapali su i recimo do jučer vječiti ne(istomišljenici) SNSD i SDS.

O dva HDZ-a da ne govorimo, njima je brak bio zabranjen jer su istog spola i isto misle, ali su ga ipak sklopili, pa raskinuli, pa opet sklopili i opet raskinuli.

SBB je mlada koja je bila poželjna, nova na političkoj sceni i kod matičara, pa se udavala i preudavala nekoliko puta i trenutno je sa svima, održava se, ali najavljuje da će se ipak zbog svoje mladosti i neiskustva razići sa svima, jer želi ponuditi novih stotine hiljada radnih mjesta, borbu protiv korupcije i sl, a to sa trenutnim bračnim partnerima ne može.

Najbolje u ovoj sapunici, po nepisanom pravilu, ali uvijek prolazi Narodna stranka Radom za boljitak, mlada koja je u izbornoj kampanji 2010 ponudila narodu 103 obećanja i nije ispunila niti jedno.

Ali ima ova djevojka šta za ponuditi, oni će ukinuti kantone, ja narode moj.

Mlada koja je bila posebno atraktivna na političkoj sceni BiH do 2010 je Stranka za BiH, a onda smo mi koji glasamo, evropa i svijet, ranije pomenutih „60 minuta“, ovu mladu brutalno optužili da je baš ona najveći krivac za sve loše do te 2010, ne sluteći da nam se u budućnosti sprema glad i neimaštinja.

Ova mlada se povukla u samoću (opoziciju) i dok se kuća Dinastije rušila i još ruši, sređivala, šminkala, dotjerivala, očistila svih nečistoća i ponovo zablistala punim sjajem, kao najpoželjnija mlada u BiH.

I narod kao „visoki predstavnik“ shvatio da je pogriješio, pa je ova djevojka ponovo hit.

Neki su se, možete misliti drznuli pa su napustili porodicu koja im je sve dala i krenuli trbuhom za kruhom, u formiranje novih političkih stranaka, do sada neviđenih u ovoj zemlji koje nude sve i svašta, za sada se nisu ni ženile ni udavale, ali polahko, brzo će, ha se dokopaju matičara, pardon vlasti.

Željko Komšić je napravio Demokratsku frontu, da da, stranku koja je sastavljena od svih otpadnika i onih koji su po svemu slični njemu, koji su napustili svoje porodice i krenuli baš kao i Željko „trbuhom za kruhom“.

Ima tu još puno momaka za ženiti i djevojaka za udavati, ali da vas više nesmaram s tim.

U narednoj epizodi „Moje Dinastije“ čitajte:

Ko se s kim viđa na Tuzlanskom kantonu ?

Nova Socijaldemokratska partija, pobjegla od kuće !

Istovremeno i muško i žensko- Socijaldemokratska unija BiH !

Naša, Vaša i Moja stranka !

Još nedorasla politička budućnost !

Najskuplji politički transferi !

(K.I.)

Komentari

Komentara