Kolege i profesori odali posljednju počast studenticama Editi i Selmi

Spread the love
Menprom

Tuga i bol danas su ispunili amfiteatar Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje su studenti i profesori organizovali komemoraciju za tragično stradale studentice Editu Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selmu Agić (20) iz Bugojna, javlja Anadolu Agency (AA).

Reha Centar

Amfiteatar je ispunio veliki broj kolega nastradalih djevojaka koji su jedva suzdržavali svoje suze.

Šefica Odsjeka za psihologiju Jadranka Kolenović – Đapo, nakon minute šutnje i učenja Fatihe, iščitala je stihove pjesme “Ima jedna modra rijeka” autora Maka Dizdara. Rekla je kako dugo godina na fakultetu nije vladao muk na fakultetu kao danas i jučer.

Profesorica sa Odsjeka za psihologiju Dženana Husremović koja je predavala Editi i Selmi vidno potresena rekla je kako u boli nije u stanju govoriti.

-Imala sam čast da Selmi i Editi predajem čitavu godinu… Ne mogu uopće opisati kako se osjećam, još ne mogu da vjerujem da ih nema. Sjećam se naših druženja na predavnjima.. One su bile pravi primjer studenata, bile su vrijedne, fokusirane na učenje, pune poštovanja i ljubavi. To su bila dva cvijeta na kojima se vidjelo da su lijepo uzgajani, odgajani. Jedino što možemo reći porodici da nisu sami i da smo mi tu za njih-, rekla je Hrustemović.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevo Salih Fočo rekao je kako je cijeli fakultetski kolektiv shrvan bolom.

-Nema više među nama Selme i Edite, jučer smo ih uzlaud čekali da dođu na predavanje. Umjesto njih stigla je tužna vijest… Kada su bile na pragu svoje prve diplome, njihovi životi su prekinuti. Nama je teško, a kako je tek njihovim roditeljima.. Umjesto sa diplomom u voljeni gras vraćaju se u tabutima. Neka im je lahka zemlja bosanska-, rekao je Fočo.

Haris Hajrić sa Editom i Selmom rastao se kobne noći kada su djevojke poginule kada ih je posljednji put i pozdravio.

-Nisam znao šta se dogodilo.Naredni dan sam proveo plačući… Ali od danas ne trebamo tugovati već slaviti njihovo postojanje…-, rekao je Hajrić.

Studentima su se pridružili i profesori te drugo osoblje Fakulteta kao i premijer Kantona sarajevo Elmedin Konaković, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, ministar za boračka pitanja pitanja Kantona Sarajevo Muhamer Fišo, gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić.

U fakultetskom holu otvorena je knjiga žalosti.

Studenti će se nakon komemoracija grupno uputiti ka Bugojnu gdje će poslijepodne obavljen ukop i klanjana dženaza Selmi Agić.

Edita i Selma, najbolje prijateljice i cimerke, studirale su na trećoj godini Odsjeka psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Njih je u ponedjeljak, 10. oktobra, u 21.30 sati na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja BiH na pješačkom prijelazu usmrtio 25-godišnji Sanjin Sejfić, prošavši kroz crveno svjetlo vozilom Golf VI brzinom 100 kilometara na sat.

Jutro nakon nesreće policija je pronašla Sefićev automobil u ulici Grbavička u Općini Novo Sarajevo.

Iako su brojne policijske agencije iz BiH tokom jučerašnjeg dana tragale za njim, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kasno sinoć potvrđeno je da je Sefić rano u utorak iza šest sati napustio BiH preko graničnog prijelaza Uvac.

Ova tragedija koja je potresla bh. javnost potakla je građane da se mirno okupe na mjestu pogibije djevojaka. Tako je sinoć na raskrsnici bilo više od hiljadu građana koji su ostavljali cvijeće i zapalili svijeće odavajući počat.

Građani su potom blokirali raskrsnicu, a okupljanje je proteklo mirno u prisustvu velikog broja policijskih službenika.

Zbog kritika javnosti i ukazivanja na nesigurnost u glavnom gradu BiH, Vlada Kantona Sarajevo održala je hitnu sjednicu. Premijer Vlade Elmedin Konaković rekao je da je Vlada nezadovoljna radom policije na terenu te da sigurnost u Sarajevu nije na nivou koji se očekuje. I Senat Univerziteta u Sarajevu zatražio je od nadležnih organa da hitnim reakcijama i konkretnim djelovanjem učine sve s ciljem poboljšanja sigurnosti građana u Sarajevu.

Na inicijativu Studentskog parlamenta UNSA Senat je zaključio da su danas i sutra dani žalosti za Sarajevski univerzitet.

Sva predavanja na sarajevskim fakultetima i akademijama započela su minutom šutnje, dok su zastave spuštene na pola koplja.

Anadolu Agency – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: