Kolači: Dan posvećen slasnoj deliciji

Spread the love
Rental Travel

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se obilježava Nacionalni dan kolača, a kako to obično biva u vremenu globalizacije i taj nesvakidašnji praznik polako nalazi svoje mjesto i u drugim kulturama.

Reha Centar

Iako ni Amerikanci ne znaju tačno od kada i zašto to slave, dan posvećen slasnoj deliciji i ne budi znatiželju za istraživanje, već jednostavno mami da se prikladno obilježi uz omiljeni kolač.

Historijski tragovi ukazuju da su prvi kolači pravljeni u vrijeme drevnih grčkih i egipatskih civilizacija. Bili su to primitivni oblici tijesta u slatkom umaku i služeni su s prilozima od meda i orašastog voća. Bile su to preteče današnje baklave, hurmašice, ružice…

Kasnije su i Rimljani dali svoj doprinos i počeli praviti kremaste namaze za kolače, a najvjerovatnije smo tako došli do torti, rolata…

Kolači su u prošlosti bili rezervirani za vladarove dvore ili za vjerske praznike, a danas su dostupni skoro svima i u svakom času.

Jedan od najstarijih i najpopularnijih citata o kolaču pripisuje se francuskoj princezi Mariji Antoinetti koja je na vijest da su seljaci u zemlji kojom je vladao njen muž Louis XVItoliko gladni da ni hljeba nemaju, jednostavno poručila

“Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače“. Kao posljednja “prva dama“ apsolutističke Francuske Antoinetta je završila na giljotini tokom Francuske revolucije.

Možda je i to samo još jedan pokazatelj da se o kolaču ne treba mnogo govoriti, već da je dovoljno jezik počastiti slasnim komadom, a još bolje u društvu dragih prijatelja.

aktuelno.ba / AA

Komentari

Komentara