Koji su putevi prohodni a koji ne na Tuzlanskom kantonu

Menprom

Stanje na putevima:

Reha Centar

M-4 Tuzla-Zvornik Zbog aktivnog klizišta u mjestu Čaklovići, saobraćaj putničkih vozila i autobusa odvija se jednom trakom, dok teretna vozila koriste obilazne pravce.

M-18 Kladanj-Olovo zbog sanacije mosta preko Ujča rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom

M-18 Tuzla-Ugljevik Zbog radova na sanaciji kolovoza na magistralnom putu M-18 Tuzla-Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 tone, dok putnička vozila saobraćaju uz povremene polusatne obustave

Lopare-Gornja Tuzla, u mjestu Veselinovac vozila prema Tuzli mogu koristiti obilazni pravac preko Priboja

R-467Olovo-Ribnica Potpuna obustava saobraćaja

Kada je u pitanju stanje na regionalnim putevima na području Tuzlanskog kantona, svi pravci su prohodni, s tim da se na određenim dionicama saobraćaj, zbog nanosa i klizanja tla odvija otežano jednom saobraćajnom trakom. Mole se vozači da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu. Ekipe putne operative su na terenu i konstantno su angažirane na saniranju posljedica od poplava i klizanja tla.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je prema  preliminarnim podacima evidentirano je preko 3000 klizišta koja ugrožavaju oko 2800 objekata.

Na području većine općina situacija se stabilizira, ekipe stručnjaka su na terenu i rade na sanaciji evidentiranih klizišta.

Općina Kalesija:

Zbog klizanja tla u općini Kalesija, na lokalitetu „Prevoj Mramorovi“ bila je zatvorena jedna traka putne komunikacije Sapna-Kalesija koja je u toku jučerašnjeg dana osposobljena za saobraćaj.

Općina Gradačac:

Ukupan broj klizišta je povećan i iznosi 284. Broj iseljenih lica je 95 stalno dok se ne procjeni stanje objekata. Saniraju se štete od poplava, građani se vraćaju u svoje domove. 6 komisija i danas vrši procjenu šteta nastalih kao posljedica poplava i klizišta.

Voda u gradskom vodovodu te u lokalnim vovodima Domažić, Vrelo, Hukalo, Mionica III  i vodovod Zmajevac je ispravna za piće. Svi vodovodi su u funkciji i uredno snadbjevaju domaćinstva.

Snabdjevanje grada i ostatka općine električnom energijom uredno, uz manje prekide radi  popravke jednog  broja bandera NN mreže i tekućeg održavanja.

Naredbom OŠ. Civilne zaštite, zbog nemogućnosti odvoza smeća na deponiju u Doboju, smeće se odlaže, privremeno, na deponiju Višnjik u Gradačcu.

Svi glavni putni pravci na području općine su prohodni za sav saobraćaj sem puteva koji vode do graničnog prelaza Šamac  (poplavljeno mjesto).

Općina Doboj Istok:

Tokom protekla 24 sata područje općine Doboj Istok pogodile su ponovno intenzivne kišne padavine. Nisu izazvana nova plavljenja ali je uticalo na stanje sa klizištima. Prema trenutnim informacijama u registru klizišta su evidentirane 167 takve

NUS

Tokom vikenda prijavljeni su pronalasci minsko-eksplozivnih sredstava u općinama Gradačac, Kalesija i Lukavac. Po hitnom postupku obavljeno je izuzimanje i uništavanje protivtenkovske mine na području općine Kalesija (MZ Kikači). Ostala mjesta su obilježena i očekuje se uklanjanje i uništavanje. Tokom današnjeg dana bit će izuzeta i uništena ranije prijavljena minsko eksplozivna sredstva iz Živinica i Banovića.

Predstavnici deminerske kompanije „Stop mines“ na području općina Kalesija i Tuzla, (putna komunikacija Tuzla – Bijeljina u MZ Seljublje) vršit će hitno pretraživanje – deminiranje mikrolokacija duž navedenog putnog pojasa.

Tim „B“ će biti na raspolaganju općinskim štabovima civilne zaštite Banovići i  Sapna.

Javni red i mir na području Tuzlanskog kantona je narušen 4 puta, od čega je jedno narušavanje evidentirano u Štabu civilne zaštite Tuzla.

Evidentirano je 7 krivičnih dijela (2 teške krađe, 1 teška krađa u pokušaju, 2 krađe, 2 nanošenje tjelesnih povreda)

Dogodilo se 6 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 lice zadobilo teške, 4 lica lake tjelesne povrede, a za jedno lice ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda.

Epidemiološka situacije se može zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavnih nanosi i otpad) i dalje karakterisati kao nesigurna ali pod aktivnim nadzorom. Nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti. Na većini općina se uspostavlja kontinuirano vodosnabdijevanje uz intenzivan nadzor zdravstvene ispravnosti vode za piće. Intenzivno se provode mjere mehaničkog čišćenja i dezinfekcije.

Stanje elektroenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona je normalizovano.

Planirani zastoji u isporuci el.energije na području

Općine Tuzla:

–       Naselja Mala Solina, Svojtina, Gornja Grabovica Srednja Grabovica – Iverine, Tetima, Kosci, i u ulici Fočanska od 08:00 do 18:00

–       U ulicama Armije RBiH i 115. HVO Brigade Zrinski od 09:00 do 15:00

Općina Kladanj:

Naselje Drum – Ski lift od 09:00 do 15:00

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara