Ko su najbogatiji ljudi u BiH ?

Spread the love
Menprom

Bosna i Hercegovina u proteklih je dvanaest mjeseci postala bogatija za pet novih multimilijunaša unatoč činjenici da se ta zemlja suočava s dubokom gospodarskom i socijalnom krizom.

Reha Centar

 Pet novih multimilijunaša navodno raspolažu bogatstvom većim od 30 milijuna dolara, a takve podatke banjolučke Nezavisne novine dobile su od međunarodne tvrtke “Welath-X” iz Singapura specijalizirane za prikupljanje informacija o bogatim ljudima diljem svijeta.

 “U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara“, tvrdi Fauzi Ahmad direktor komunikacija u firmi “Wealth-X”.

 Imena tih bogataša kao i način na koji su došli do novaca ostaje nepoznanica.

Prema metodologiji koju primjenjuje “Wealth-X”, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. U bogatsvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umjetnine, zrakoplovi, helikopteri i luksuzni automobili te dionice.

 BiH je tako po rastu broja superbogataša sada blizu Srbije, koja je trenutačno s njih 100 na 29. mjestu u Europi.Vodeća u regiji, po podacima “Wealth-X”, ipak je Hrvatska koja s 280 multimilijunaša zauzima 23. mjesto na europskom kontinentu.

 Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

 Zemlja s najviše multimijunaša u Europi je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća je Švicarska.

Naprijed.info – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: