Ko i zašto želi smjenu premijera Vlade Tuzlanskog kantona?

Spread the love
Rental Travel

Tuzlanski kanton bi uskoro mogao dobiti novu, treću Vladu nakon izbora 2014. godine. Aktuelnom premijeru Begi Gutiću, otvorenim pismom otkazala su povjerenje četiri poslanika njegove SDA, iz njegovih Banovića.

Reha Centar

SDA je tako preuzela ulogu opozicije i javno najavljuje smjenu premijera iz sopstvenih redova.

Đavo je davno odnio šalu, smatra aktuelni premijer, jer je, kako kaže, “stvarni razlog za ovaj potez to što Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Mirsad Kukić želi poptuno ovladati i Skupštinom i Vladom, želi da disciplinira i predsjedništvo SDA BiH, u želji da uvijek i svugdje bude prvi”.

“I ima još jedan razlog koji je prema meni najvažniji, a to je da se pokušava predsjednik Kukić amnestirati za lošu politiku koju tri godine vodi prema višim niovima vlasti”, tvrdi Bego Gutić.

Četiri poslanika Skupštine TK, Dostović, Kahrimanović, Bećič i Lugavić, premijeru Gutiću spočitavaju stavove iz njegovih navodnih istupa. Svi su uposlenici Rudnika Banovići, kao i prozvani Mirsad Kukić, koji im je tako dvostruki šef.

“Ne zamjeram ja tim ljudima, poštenim i čestitim ljudima, ali ljudima koji su ekonomski ovisni o predsjedniku Kantonalnog odbora Mirsadu Kukiću. S druge strane on pokazuje, evo i na ovaj način, da se radi o privatiziranju i stranke i privatiziranju poslanika”, tvrdi premijer Gutić kome se dobro “drma” stolica.

U Skupštini TK smatraju da nije riječ o personalnim sukobima, već o gotovo usputnim nesporazumima.

“Vlada sigurno neće biti smijenjena. Mi ćemo imati vrlo brzo sjednicu Kantonalnog odbora i sigurno ćemo dobiti upute kako i u kojem pravcu djelovati, dokle su čije ovlasti, kako će ko dalje funkcionirati i raditi i kome će se polagati računi”, govori predsjednik Skupštine TK Senad Alić (SDA).

Mirsad Kukić nedostupan za komentar

U Savezu za bolju budućnost (SBB) pozivaju na održavanje stabilnosti vlasti na kantonalnom nivou, te sa zabrinutošću ispituju da li ima kritične mase koja bi tu stabilnost mogla održati.

“Ja vjerujem da postoji dovoljno ozbiljnih ljudi koji će htjeti zadržati stabilnost ovog kantona, to nam je ponajviše u interesu. Naravno personalni problemi ponekad znaju napraviti ozbiljnu zbrku”, govori poslanik Fuad Hadžimehmedović (SBB).

U pokušaju da čujemo stav Mirsada Kukića, kreatora i glavnog zagovornika najavljenog opoziva Premijera TK, nismo imali sreće. U opozicionom SDP-u nisu iznenađeni i podsjećaju da je aktuelna vlada od početka bila prilično klimava.

“Ovo zadnje je u stvari, čini mi se, rezultat nekih unutarstanačkih pregrupisavanja unutar SDA odnosno borbe za prevlast i nadmoć unutar ove stranke”, za BHRT govori poslanik u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Vlada Tuzlanskog kantona formirana je 131 dan nakon potvrde izbornih rezultata, a pala već nakon 141 dan, zbog problema sa Demokratskom frontom. U međuvremenu je bilo nekoliko ministarskih rokada. Hoće li aktuelni saziv preživjeti ili će “unutarbanbovićki” sukob eskalirati, biće jasno šestog novembra, kada će Skupština TK raspravljati o prijedlogu budžeta za 2018. godinu.

bhrt/aktuelno.ba

Komentari

Komentara