Knjige koje su obilježile 2013

Spread the love
Rental Travel

Koje su to knjige koje su se protekle godine najviše čitale, koje su bile najprodavanije i o kojima se najviše pričalo među domaćom publikom?

Reha Centar

            Uprkos krizi koja nije zaobišla ni književno izdavaštvo, u online knjižari knjiga.ba pojavio se prilično veliki broj novih knjiga, koje su prošle sa više ili manje uspjeha. Sudeći prema listama najprodavanijih knjiga, domaća čitalačka publika ne preferira samo laka štiva kao što je bio slučaj proteklih godina. Iako su žanrovski šarolike, može se primjetiti da ipak preovladava veći interes za autobiografske knjige, kako naših tako i stranih autora. Predstavljamo vam najčitanije knjige protekle godine :

„7 tajni uspjeha“ – dr. Kenan  Crnkić

Knjiga koja je zasigurno pomela konkurenciju i u kratkom periodu dobila veliki broj pobornika. Riječ je o knjizi koja nam pomaže da ostvarimo uspijeh oslobađajući svoj neograničen potencijal. Na jednostavan, praktičan i motivirajući način autor knjige nam otkriva kako se taj potencijal oslobađa i ohrabruje nas da počnemo stvarati uspjeh na svim nivoima.

„Naser Orić– od Gazimestana do Haga i nazad“ – Avdo Huseinović

Djelo koje je izazvalo veliku pažnju javnosti a u kojem srebrenički komandant Naser Orić opisuje svoju životnu priču i boravak na slobodnoj teritoriji. Također, daje odgovore na sva pitanja koja su se postavljala od 1992. godine pa sve do danas, iznoseći detalje strašnih događaja koji su se dešavali u ratnom periodu.  Knjiga je pisana protekle tri godine, a Naserovu ispovijest dokumentovao je novinar i publicista Avdo Huseinović.

„I ja sam iz Srebrenice“ – Fiktret Hadžić

Fikret Hodžić, novinar i voditelj Hayat TV-a preživio je golgotu Srebrenice sa majkom i desetomjesečnim bratom. Kada je napuštao svoj rodni grad ostavio je oca Ibrahima, čije posmrtne ostatke još uvijek nije uspio pronaći. Kroz knjigu, koja je nastajala dvije godine, Hodžić je objasnio sve strahote kroz koje je prolazio tokom agresije na našu zemlju i vremenu kada je izgubio oca Ibrahima, čiji ostaci ni dan-danas nisu pronađeni.

„A planine su odjekivale“ Khaled Hosseini

Novi roman autora svjetskih bestselera Lovac na zmajeve i Hiljadu čudesnih sunaca.
Proslavljeni autor Haled Hoseini vraća se sa novim romanom poslije šest godina – emocionalnom, provokativnom i nezaboravnom pričom o tome kako volimo, kako jedni druge štitimo i kako odluke koje donosimo odjekuju pokolenjima

„Inferno“ – Dan Brown

Roman koji je sigurno vrhunska zabava za najšire mase. Smješten u nesvakidašnji okoliš nadahnut jednim od najmračnijih klasičnih djela u povijesti, Inferno je Brownov dosad najsnažniji i najizazovniji roman, bezglavi triler utrke s vremenom koji će vas zgrabiti prvom stranicom i neće pustati sve dok ne zatvorite knjigu. Uprkos kritikama da je roman napisan preambiciozno čak i po standardima Dana Browna, činjenica da je u kratkom roku prodano više od 200 miliona primjeraka samo je još jedan od dokaza da Brown ima čitateljstvo koje uživa teorije zavjera i da su njegovi romani zaista cijenjeni.

 „Pedeset nijansi“ – E. L Džejms

Erotična, zabavna i vrlo dirljiva, trilogija “Pedeset nijansi” donosi radnju koja će vas zaokupiti, zaposjesti i zauvijek ostati u vama.

Kada studentica književnosti Anastasia Steele ode intervjuirati mladoga poduzetnika Christiana Greya, upozna lijepog, vrlo inteligentnog i zastrašujućeg muškarca. Neiskusna i nevina Ana sa strahom shvaća da želi tog muškarca i da se, unatoč njegovoj tajanstvenoj suzdržljivosti, očajnički želi zbližiti s njim. Ne mogavši odoljeti Aninoj nenametljivoj ljepoti, pameti i slobodoumnome duhu, Grey priznaje da i on nju želi, ali pod vlastitim uvjetima…

„Ako ti jave da sam pao“ – Dario Džamonja

Zbrika sadrži ponajbolje priče čovjeka koji je odlično poznavao mikrokosmos zvani Sarajevo. U zbriku su uvrštene priče posuđene iz nekoliko Dacinih izdanja. Džamonjine priče su do srži jasne, stil mu je brz i oštar, koji će vas iz suza u smijeh prevesti prije nego što se snađete. Mnogi su se složili u jednom – da samo istinski pisac umije oblikovati jezik na način na koji vajar oblikuje glinu, a da pri tome taj jezik ne bude stil nego trag ljudskog postojanja. Dario je to znao.

„Knjiga mojih života“ – Aleksandar Hemon

Bosanskohercegovački i američki pisac Aleksandar Hemon okarekterisao je svoju knjigu kao istinite priče ili pak lične eseje, koje su nastajale proteklih 13 godina. Memoari kojima pisac pokušava vratiti krhka sjećanja na Sarajevo, te teme iz bosanske prošlosti povezati sa američkom sadašnjošću. U istinitim pričama ove knjige, Hemon se bavi vlastitim iskustvima i iskustvima ljudi koji su mu bliski i dragi.

            Ove knjige, kao i mnoge druge možete pronaći u online knjižari knjiga.ba.

 

Komentari

Komentara