Knjiga “Islam i slobodno tržište” uskoro izlazi iz štampe

Spread the love
Rental Travel

Djelo “Islam i slobodno tržište” naći će se u prodaji širom Bosne i Hercegovine već sljedeće sedmice. Autori knjige su Admir Čavalić i Dženan Smajić, a izdavač je udruženje “Multi” iz Tuzle.

Reha Centar

Knjiga “Islam i slobodno tržište” je prva knjiga na našem govornom području koja se bavi tematikom odnosa islama spram tržišne ekonomije i privatnog vlasništva. Ovo djelo nadasve čini jedan kratki uvod u ono što bi tek trebalo da postane glavna tematika unutar islamskog diskursa, a to je odnos spram privatnog. Knjiga “Islam i slobodno tržište” između ostalog oživljava klasičnu islamsku tradiciju i bogatstvo gleda kao vrlinu, a ne manu. Sa druge strane, knjiga nastoji predstaviti osnove ekonomskog liberalizma, sa prikazom nekih od ključnih pojmova klasičnog liberalizma.

“Pad komunizma je sa sobom odnio političko i ideološko jednoumlje, tako da se ljudi danas okreću novim sistemima vrijednosti, među kojima se nalazi i religija. Da li je ona u skladu sa modernim društvom i njegovim liberalnim kapitalističkim uređenjem, ili se sa njim kosi? Na to, kao i na mnoga druga veoma važna ekonomska pitanja, po prvi put na našim prostorima odgovara ova odlična knjiga.”, navodi se u predgovoru knjige koji je napisala Nataša Jevtović.

Ovo je ujedno i prva knjiga na ovim prostorima koja otvoreno razmatra fundamente tržišne ekonomije poput privatnog vlasništva, spontanog poretka tržišta, ekonomskih sloboda itd. Zbog toga se očekuje da će knjiga izazvati ogromnu pažnju ne samo u islamskim krugovima, već i u domenu ekonomske misli Bosne i Hercegovine. Dokaz ovome jeste da je prvi planirani tiraž knjige već rasprodat u pretprodaji.

„Knjiga Admira Čavalića i Dženana Smajića pravo je osvježenje na tržištu ideja, te se može smatrati obaveznim štivom za sve one koji žele da se upoznaju sa još jednim važnim aspektom islama, ali i sa ekonomijom uopće i ekonomskim stanjem u Bosni i Hercegovini.“, navodi dr.sc. Emir Džambegović, jedan od recezenata knjige.

Knjiga će do kraja ovog mjeseca biti dostupna na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, knjigu je moguće naručiti direktno preko maila: islamislobodnotrziste@gmail.com. Planirano je da se ubrzo postavi i na vodeće online servise za prodaju knjiga.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: