Kineski naučnici razvijaju moćni superračunar,deset puta brži od trenutno najbržeg na svijetu

Spread the love
Menprom

Kineski naučnici razvijaju moćni superračunar koji će moći da obavi trilion (milijardu milijardi) operacija u sekundi, a tamošnji naučnici tvrde da će to biti najmoćnija “mašina” na svijetu.

Reha Centar

Računar je nazvan Tianhe – 3, a njegov dolazak najavio je Meng Ksiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superračunarskog centra, na konferenciji tokom 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Bit će to, kako je rekao, deset puta brži računar od trenutno najbržeg na svijetu. Moći će da komunicira s visokim stepenom inteligencije, ali također da bude koristan u tradicionalnim industrijama, pravi biznis modele i kreira projekte za čitave male “pametne” gradove.

“On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitaliziranije Kine”, poručio je Ksiangfei.

Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvi kineski trilionski računar pruža podršku za više od 1.600 istraživačkih instituta u preko 20 kineskih provincija.

“Kina namjerava da postane najmoćnija tehnološka sila u svijetu do 2035“, dodao je navodeći da svake godine sa studija izađe više od 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije. On kaže i da će Kina nastaviti da ulaže u nova naučna i tehnološka dostignuća i navodi da je veoma zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski i tehnološki snažna nacija.

Kina je, inače, bila svjetski lider u nauci i tehnologiji još u vrijeme koje je prethodilo vladavini dinastije Ming. A zatim su u 14. vijeku te aktivnosti značajno smanjene. Četiri najčuvenija kineska otkrića iz tog perioda su papir, kompas, barut i štamparsko umijeće. U 19. vijeku tek kineski reformisti počeli su ponovo da promoviraju nauku i tehnologiju kao dio politike jačanja države.

Nakon građanskog rata koji je u Kini okončan 1949. godine pobjedom Komunističke partije, napori da se organizuje nauka u tehnologija bili su zasnovani na sovjetskom modelu, a Kulturna revolucija (1966-76) nije se odlučila za podršku kineskoj nauci i istraživanju.

Nakon Kulturne revolucije Kina je, međutim, vrlo brzo postala jedna od svjetskih vodećih tehnoloških sila, sa ulaganjima koja sada dostižu nekoliko stotina milijardi dolara godišnje, a na nauku i tehnologiju se danas gleda kao na stvar prestiža u postizanju ekonomskih i političkih ciljeva, prenosi Tanjug.

Čak se nerijetko naučna i tehnološka dostignuća smatraju nacionalnim ponosom, pa se čitav pokret naziva “tehno-nacionalizmom”. I kineski kosmički program je jedan od najaktivnijih u svijetu, a prije nekoliko dana objavljena je vijest da su kineski naučnici pomoću istraživačkog teleskopa na Antarktiku zapazili “optički duplikat” gravitacionih talasa koji nastaju spajanjem dvije binarne neutronske zvijezde.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara