Katastrofalne poplave će se ponoviti!

Spread the love
Menprom

Uvaženi klimatolog Woodrow Clark gostovao je na jednom beogradskom sveučilištu gdje je upozorio da će se katastrofalne poplave koje su nedavno pogodile regiju vrlo vjerojatno ponoviti.

Reha Centar

“Mi smo u Kaliforniji, primjerice imali tijekom ove zime u svakom mjesecu po dva dana kada je temperatura bila viša od prosjeka. Kod vas u Srbiji vrlo je vjerojatno da će se poplave ponoviti”, rekao je Woodrow Clark.

Ovaj poznati svjetski klimatolog bavi se istraživanjem klimatskih promjena već 20 godina.

Bio je i jedan od glavnih istraživača u timu koji je za Treći izvještaj međuvladinog panela za klimatske promjene UN 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, piše Blic.

“Poznato je da se na polovima tope ledene kape i da se zbog toga podiže razina mora. Vi se u Srbiji ne morate toga bojati toga, no vaši prijatelji u Italiji bi trebali. Mi se u Kaliforniji također toga bojimo, jer viši razina oceana predstavlja opasnost za cijeli planet i zemlje pojedinačno”, kaže Clark.

Svi imaju isti problem

Povodom poplava u Srbiji, Clark je rekao kako je očekivao da njegovo gostovanje bude otkazano.

“Vidio sam fotografije poplava u Srbiji koje su objavljivane u SAD-u. Ironija u ovoj tragediji je da mi u Kaliforniji u istom trenutku imamo sušu. Posljednjih osam godina kod nas vrlo slabo padaju kiše, manje od prosjeka. Trebamo zajedno raditi na rješenjima. Problem neće nestati, zove se klimatske promjene”, upozorio je.

(net.hr/aktuelno.ba)

Komentari

Komentara