Kantonalni sud u Tuzli danas odlučuje o eventualnom puštanju na slobodu Mittala i još dvije osobe

Menprom

Kantonalni sud u Tuzli danas u poslijepodnevnim satima bi trebao donijeti odluku o eventualnom puštanju na slobodu Pramoda Mittala i još dvije osobe ili njihovom daljem zadržavanju u pritvoru, potvrdila je za Federalnu televiziju advokatica Vasvija Vidović.

Menprom

Proteklih dana branilački tim predsjednika Nadzornog odbora Pramoda Mittala, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Radžiba Dasa i generalnog direktora Paramaeša Batačarija vodio je intenzivne pregovore sa Tužilaštvom o njihovom eventualnom puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije.

Kaucija za prvoosumnjičenog iznosi milion eura, a za drugu dvojicu 500.000 eura, uz osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva od 21 milion maraka vezanog za iznos za koji je oštećena Global Ispat Koksna Industrija Lukavac od 2006. do 2015. godine, u slučaju osuđujuće presude, saznaje Federalna TV.

Advokatica Vidović nije nam mogla potvrditi ove tvrdnje, kao ni informaciju da je njen klijent zbog narušenog zdravstvenog stanja u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, gdje čeka ishod odluke.

Male su mogućnosti da se Mittalu u rješenju o jemstvu odredi i zabrana kretanja van BiH, što će značiti da će trajno biti nedostupan organima gonjenja naše zemlje ako dođe do podizanja optužnice.

Podsjetimo, britansko – indijskom milijarderu Pramodu Mittalu, predsjedniku Nadzornog odbora, članu Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Radžibu Dasu, te generalnom direktoru ove kompanije Paramešu Batačariju, Kantonalni sud u Tuzli je na prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona odredio jednomjesečni pritvor.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i da ne bi došlo do uznemiravanja javnosti. Podsjetimo, Mittal, Das i Batačarija uhapšeni su u velikoj policijskoj akciji u utorak.

Protiv njih je otvorena istraga za organizirani kriminal u GIKIL-u.

aktuelno.ba/federalna.ba

Komentari

Komentara