Kantonalni odbor SDP-a BiH je posljednji koji ima pravo nekome držati lekcije o smjenjivanju kadrova u javnim institucijama

Rental Travel

U povodu tvrdnji koje je Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona iznio na svojoj Novogodišnjoj press konferenciji održanoj 30.12.2015. godine,  Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona je uputio slijedeći:  

Reha Centar

 D E M A N T I J

Ne tako davno, mandat Socijaldemokratske partije BiH od 2010 – 2013.godine, koji je neslavno završio masovnim protestima i paljenjem zgrada širom BiH, obilježile su upravo kadrovske smjene svih nepodobnih rukovodilaca, bez obzira na njihove kompetencije i rezultate rada koje su postizali.

S tim u vezi Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH je posljednji koji ima pravo nekome držati lekcije o smjenjivanju kadrova u javnim institucijama.

Zbog provedbe svojih kadrovskih ciljeva spremno su mijenjali i važeće zakone.

Zakon o Zavodu zdravstvenog osiguranja TK promijenjen je upravo i samo kako bi se stvorili preduslovi za smjenu direktora Hazima Rančića. Na njegovu poziciju SDP-ova Vlada je imenovala Velida Torića koji je nedugo nakon imenovanja uhapšen zbog koruptivnih aktivnosti na toj poziciji.

Zakon o Direkciji cesta Tuzlanskog kantona promijenjen je kako bi se smijenio dotadašnji direktor Sulejman Brkić.

Također SDP je smijenjenio i direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Envera Jukanovića čime su znatno unazadili poslovanje Aerodroma i doveli u pitanje realizaciju planiranog projekta sa WizzAirom.

Brojne nasilne smjene, kao i smjena direktora Turističke zajednice TK, svoj epilog su dobile na sudu, čime je prouzrokovana finansijska šteta Tuzlanskom kantonu koja se mjeri stotinama hiljada KM.

Navode SDP-a najbolje demantuje činjenično stanje i postupci Vlade TK. Nakon odlaska u penziju sekretara Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK, na njeno mjesto postavljena je pripadnica hrvatskog naroda, na čelu Poljoprivrednog i Pedagoškog zavoda su također pripadnici hrvatskog naroda, a na posljednjem konkursu za prijem zaposlenika, Minisatrstvo za boračka pitanja, je po prvi puta zaposlilo pripadnika koji nije iz bošnjačkog narodnog korpusa.

Također, moramo istaći da je Esencijalna lista koju je nedavno donijela Vlada TK kako bi zaštitila domaće proizvođače lijekova, i zbog čega je bila izložena i međunarodnim pritiscima, upravo ispravljanje greške koju je učinio SDP-ov kadar na pozicijama ministara zdravstva, a koja je građane Tuzlanskog kantona koštala milione KM. Zahvaljujući odlukama SDP-ovog ministra Rusmira Mesihovića, građane Tuzlanskog kantona su određeni lijekovi koštali i po 10 puta skuplje nego što je to bio slučaj u entitetu Republika Srpska.

Koga su to štitile esencijalne liste koje su donosile vlade u prethodnom mandatu i ko je u njima najviše profitirao odgovor treba da ponudi upravo SDP BiH.

Na kraju, SDP je u mandatu kada je činio poziciju u Tuzlanskom kantonu, bježao od problema i donošenja teških odluka, probleme „gurao pod tepih“, time gomilajući finansijska dugovanja u državnim firmama. Trenutna Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa Begom Gutićem, se hrabro uhvatila u koštac sa svim problemima. Rezultat je da u Tuzlanskom kantonu više nemamo svakodnevnih protesta nezadovoljnih radnika, a Aida, Dita i TTU polako postaju pozitivne priče koje bude nadu.

Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona

aktuelno.ba

Komentari

Komentara