Kandić: Presuda dovoljno govori o kakvom komandantu i kakvoj vojsci se radilo

Spread the love
Menprom

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka REKOM Nataša Kandić izjavila je danas da je prvostepenom presudom Haškog suda, kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, potvrđeno da je Mladić doprinio u izvršenju i da je odgovoran za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Reha Centar

“Iako je sudsko vijeće u ovoj sažetoj verziji odluke iznijelo podatke koji su manje razumljivi široj javnosti, donijeta presuda zasnovana je na više od dvije hiljade činjenica”, rekla je Kandić.

Prema njenim riječima, bilo je za očekivati da se sudsko vijeće neće upustiti u dokazivanje genocida u ostalim općinama, koji je Mladiću optužnicom stavljeno na teret. Ipak, kako ističe Kandić, presuda dovoljno govori o tome o kakvom komandantu i kakvoj vojsci se radilo.

“Zbog ovakvog komandanta i oficira, mi smo kao društvo izgubili civilizacijsku perspektivu”, istakla je koordinatorka REKOM.

Inače, ovo je prvostepena odluka sudskog veća na koju postoji pravo žalbe, a izricanje presude obeležila je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo.

Suđenje Mladiću počelo je maja 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Anadolija

Komentari

Komentara