Kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Menprom

Maslinovo ulje je najzdraviji dodatak salatama. Preporučljivo je da ga najviše koristite svježe, a manje za pripremanje jela –  u tom slučaju najbolje na temperaturama ispod 190 stepeni Celzijusa. Kupovina čistog maslinovog ulja je važna, bilo da ga koristite za ishranu ili za njegu kože i kose. Nisu sva maslinova ulja jednaka, jer neki proizvođači miješaju maslinovo sa sojinim, suncokretovim, uljanom repicom i uljima niskog kvaliteta. Ako još niste pronašli provjereni brend, testirajte ulje – saznajte da li imate ono pravo.

Reha Centar

Testovi

Rezultate će vam najbolje pokazati vaš frižider. Stavite ulje u frižider na više od deset sati, ako se zgusne i očvrsne onda je riječ o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima svoje mane. Naime, masline su različite, a i vrijeme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a, recimo, suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvijek tečne. Tako da će se maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svjetlosti).

Test sa plamenom, takođe, često nije 100 odsto tačan, ali daje približnu sliku o tome sa kakvim uljem baratate. Čisto maslinovo ulje bi trebalo da gori kada ga zapalite, ali bez dima i jakih mirisa. Rafinisana ulja ne bi trebalo da gore uopšte.

Ostaje vam još i test sa ukusom. Čistije maslinovo ulje se osjeća, naravno, najviše na masline, ali mnoga ulja imaju biberast ukus ili čak voćne tonove. Inače, ekstra djevičansko ulje miriše, s jedne strane, na travu i ima malo gorak ukus.

Ovi testovi su djelimično pouzdani, ali pri kupovini možete se osigurati ako pazite na određene znakove.

Obratite pažnju na (etikete):

Kategorija ulja
Proizvođač i osnovni podaci o firmi i pakovanju ulja
Datum pakovanja i rok trajanja
Dobar znak su i ekološke smjernice (poput onih da ne bacate bocu, već da reciklirate)
Savjeti o čuvanju ulja
Oznaka da li je cijeđeno hladno ili hladno presovano
Navedena kiselost (slobodne masne kiseline)

(Lifepressmagazin.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md/aktuelno)

Komentari

Komentara